VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija28/05/2020

NADLEŽNE INSTITUCIJE DA PROVJERE PREDLOŽENE IZMJENE ZAKONA O PDV-u

 

SARAJEVO, 28. MAJA /SRNA/ - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da će Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u biti razmatran na nadležnim tijelima u prvom redu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ BiH i da se samo tako može doći do valjanih zakonskih rješenja.

 

"UO UIO je pokrenuo proceduru izmjene zakona o PDV-u, napravio je široke konsultacije i na jednoj od narednih sjednica biće predložene izmjene i dopune zakona o PDV-u, gdje će se razmatrati i inicijative poslodavaca", naveo je Bevanda u izjavi novinarima.

On je istakao da prilikom donošenja zakona iz oblasti indirektnih poreza i zakona koji pune budžete svih nivoa vlasti treba poštovati procedure.

Bevanda je konstatovao da je pravo poslanika da iniciraju ovaj prijedlog zakona ali da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost nije došao na mišljenje ni Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/, ni Upravnom odboru UIO, ni Ministarstvu finansija, niti Savjetu ministara.

"Skoro istovjetan zahtjev bio je upućen od Federacije BiH /FBiH/ po proceduri, došao je na UO UIO, a Uprava se izjasnila i rekla da će doći do devastacije javnih prihoda", konstatovao je Bevanda.

On je podsjetio da se PDV plaća samo na izvršene robe i usluge.

"Ovdje je stvorena magla da neko nešto mora plaćati, a nije prometovao", rekao je Bevanda.

Govoreći o sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ od 330 miliona evra koja više od mjesec dana stoje na računu Centralne banke BiH, Bevanda je rekao da više od mjesec dana traje hajka na njega da "nešto koči".

"Gubi se puno stvari. Bez obzira na dogovore političkih lidera, bez obzira na opstrukcije u sazivanju Fiskalnog savjeta, Zakon o Fiskalnom savjetu je leks specijalis i on tretira i ovu problematiku", konstatovao je Bevanda.

On je ocijenio da je profesionalno urađen posao kada je na sjednici Fiskalnog savjeta donesena odluka da se uđe u aranžman sa MMF-om, te podsjetio da je Ministarstvo finansija otvorilo račun u Centralnoj banci i da je u aranžmanu sa MMF-om fiskalni agent Centralna banka.

Bevanda je precizirao da su na sjednici Savjeta ministara donesene dvije odluke, jedna o izdavanju promisori note, odnosno garancija da će sredstva biti vraćena i druga koja se tiče raspodjele tih sredstava.

"Nije istina da se tom odlukom određuje da sredstva sa Centralne banke povlače kantoni", rekao je Bevanda.

On je napomenuo da je 37,5 odsto tih sredstava namijenjeno za Republiku Srpsku, 61,5 za Federaciju BiH i jedan odsto za Brčko distrikt, što je bilo navedeno i u Pismu namjere i memorandumu koji je potpisan.

On je dodao da je u tom dokumentu navedeno Republika Srpska, FBiH i svih njenih deset kantona.

Prema njegovim riječima, u dokumentu piše da će se sredstva dijeliti, a ne povlačiti i da je Centralna banka izdala entitetima i Brčko distriktu zahtjev za upućivanje instrukcije.

"Sada nema ove odluke Savjeta ministara. Ona je u Sekretarijati dva puta oborena i treći put, ako bude volje da se izglasa, ona je spremna i u njoj se neće ništa mijenjati", dodao je Bevanda.

Bevanda je rekao da ga optužuju da je kriv za sve, iako sve radi kako treba.

Govoreći o budžetu institucija BiH, Bevanda je naglasio da Ministarstvu finansija predano radi na ovom dokumentu i najavio da će on vrlo brzo biti upućen Savjetu ministara na odlučivanje.