VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/05/2020

U APRILU BROJ KRIVIČNIH DJELA SMANjEN ZA 39 ODSTO

 

BIJELJINA, 28. MAJA /SRNA/ - Na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina u aprilu je broj krivičnih djela smanjen za 39 odsto, rekao je novinarima načelnik ove uprave Žarko Ćosić.

 

"Izdvojio bih da nismo imali težih krivičnih djela koja izazivaju uznemirenost građana i naglasio visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela od 78 procenata", rekao je Ćosić.

On je kao zadovoljavajuće ocijenio rezultate rada Policijske uprave Bijeljina u aprilu, navodeći da su preduzeli značajne aktivnosti s ciljem uspostavljanja efikasnog sistema u borbi protiv svih vidova kriminala, kao i zaštiti građana tokom epidemije virusa korona.

Načelnik Sektora krim-policije Srđan Gajić rekao je novinarima da je u aprilu zabilježen pad broja imovinskih krivičnih djela za 56 procenata i teških krađa za 52 odsto.

U oblasti privrednog kriminala otkriveno je šest krivičnih djela, pronevjere, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava, a podnesena su i dva izvještaja zbog sumnje da je počinjeno šest krivičnih djela koruptivnog karaktera.

Prema riječima načelnika Sektora policije Stjepana Terzića u aprilu je na području Policijske uprave Bijeljina počinjeno 385 prekršaja protiv javnog reda i mira, od čega se 356 odnosi na kršenje epidemioloških mjera u borbi protiv virusa korona.

Terzić je ukazao na trend smanjenja ustaljenih prekršaja, kao što su tuča i fizički napad, za 53 odsto, sa osam slučajeva u aprilu ove, u odnosu na 17 tokom aprila prošle godine.

On je naveo da je među 381 licem koje je izvršilo prekršaj 18 povratnika u vršenju prekršaja i četiri maloljetnika.

Tokom aprila je zbog narušavanja javnog reda i mira izdato 347 prekršajnih naloga i podneseno devet naloga za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je na konferenciji za novinare da su u aprilu na području Policijske uprave Bijeljina poginula dva lica, vozač bicikla i putnik u vozilu, u saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile u Bijeljini i Šamcu.

U proteklom mjesecu evidentirano je 60 saobraćajnih nezgoda, što je za 46 odsto manje u odnosu na isti period lani, u kojima su četiri lica teže i sedam lakše povrijeđena.

Prema riječima Kneževića, 10 odsto saobraćajnih nezgoda prouzrokovali su vozači pod dejstvom alkohola, a najveći broj nezgoda posljedica je nepropisnog odstojanja u vožnji, neprilagođene brzine kretanja vozila i oduzimanje prvenstva prolaza.