VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo29/05/2020

KONZUL REŠIĆ NIJE KONSULTOVAO MINISTARSTVO

 

SARAJEVO, 29. MAJA /SRNA/ - Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara nije davalo nikakve instrukcije konzulu BiH u Čikagu Elviru Rešiću da pošalje bilo kakvo pismo ili reagovanje povodom promjena školskog programa istorije u čikaškom Distriktu 64, nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz Zavidovića.

 

Iz kabineta ministra inostranih poslova Bisere Turković rečeno je Srni da po pitanju školskog programa nisu slali nikakva uputstva konzulu niti su konsultovani o tom pitanju.

"Ministartsvo inostranih poslova se ne upliće u te stvari. Niti smo čuli da je bilo ko slao bilo kakve dopise o školskom programu niti nas je bilo ko konsultovao o tome", istakli su iz kabineta.

Školski distrikt Park Ridž u Čikagu je nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz Zavidovića promijenio školski program istorije u kojem je ranije bilo navedeno da je Srbija "izvršila agresiju na BiH i da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević odgovoran za genocid u BiH", dok je termin "genocid" sada zamijenjen pojmom ekstremno surov, nasilan akt.

Srpsko-američka konferencija liderstva iz Čikaga izrazila je u srijedu, 27. maja, ozbiljnu zabrinutost povodom pisma konzula Rešića odboru za javne škole lokalnog Distrikta 64 u pokušaju da, kako su istakli, zastraši i izvrši pritisak povodom odluke o promjenama u školskom programu istorije koja je donesena u skladu sa ustanovljenim smjernicama i procedurama.

Iz Srpsko-američke konferencije liderstva su istakli da se tim Rešićevim pismom prevazilaze njegova ograničenja dozvoljena međunarodnim pravom i konzularna funkcija.

Konferencija precizira da Rešićevo ponašanje može da predstavlja miješanje u unutrašnje poslove SAD kao direktno kršenje člana 55 Bečke konvencije o konzularnimn odnosima, člana 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Deklaracije Generalne skupštine UN o nedopustivosti miješanja u unutrašnje poslove država.

Srednjoškolka Katarina Ristić iz Čikaga je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u tamošnjim udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH.

Ona je rekla da je imala samo 15 godina kada je dobila zadatak da napiše seminarski rad o temi "Genocid nad Bošnjacima devedesetih", da je o ratu u BiH znala samo ono što joj je ispričao otac Ranko, a to je da im je u BiH zapaljeno sve, da joj je baka Koviljka Pašalić silovana, pa ubijena u Vozući 1993. godine.

Od kada su mediji objavili da je Katarina promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, ona i njen otac dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca.