VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo29/05/2020

NOVALIĆ, SOLAK I HODžIĆ SPROVEDENI U TUŽILAŠTVO BiH

 

SARAJEVO, 29. MAJA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić sprovedeni su u zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, javili su federalni mediji.

 

Oni su u sjedištu Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ proveli više od 23 časa nakon što su krajem jučerašnjeg dana došli na saslušanje u vezi sa aferom "Respiratori".

Novalić, Solak i Hadžić nisu samo zadržani u prostorijama Sipe kako je to ranije potvrđeno, nego su uhapšeni i imaju status osumnjičenih.

Oni su sjedište Sipe napustili u vozilima te policijske agencije.

Sipa je ranije po naredbi Tužilaštva BiH izvršila pretres i oduzela dokumentaciju iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru, te sjedište kompanije "Srebrena malina" u Vogošći.

Računi firme "Srebrena malina" u međuvremenu su blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je, kako mediji navode, nastavio da prima platu.

Osamdeset respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzervisanjem voća i povrća.