VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika31/05/2020

NOVE MJERE ZAUSTAVLJAJU DIJALOG, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DA REAGUJE

 

BEOGRAD, 31. MAJA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nove mjere vlasti u Prištini znače definitivno zaustavljanje dijaloga sa Beogradom i da očekuje reakciju međunarodne zajednice.

 

Dačić je rekao da su nove mjere Prištine, koje podrazumjevaju i zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo", još gore od uvođenja taksi.

"Po sredi su mere reciprociteta koje jedan deo međunarodne javnosti nije prepoznao. Nećemo nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse i recipročne mere. Za nas je ta mera neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga, a predstavlja negaciju evropskih vrednosti, svih briselskih dogovora i onih za koje je garantovala EU", rekao je Dačić za RTS.

On je poručio da Srbija nikada neće prihvatiti da kroz ovakve mjere praktično prizna samoproglašeno Kosovo.

"Moram da kažem da je Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa, još pre reagovao na način da je to neprihvatljivo i da je to izigravanje odluke o ukidanju taksa, te da SAD traže ukidanje i recipročnih mera", naveo je Dačić.

Na odluku Prištine reagovao je ranije i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatraživši hitnu reakciju međunarodne zajednice.