VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo02/06/2020

VAŽNO ŠTO JE SRPSKA ODBACILA REVIZIONISTIČKU REZOLUCIJU

 

BEOGRAD, 2. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozdravio je zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačena revizionistička Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH.

 

On je upozorio da se tom rezolucijom bezočno falsifikuju istorijske činjenice s ciljem sramnog umanjivanje i prikrivanje razmjera stradanja srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

"Apsolutno je neprihvatljivo i uvredljivo da se u navedenoj rezoluciji ne pominje ključna istorijska istina da je NDH planirala, organizovala i izvršila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima. Takođe, neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije u kome se ne pominje NDH koja je vodila genocidnu politiku odnosno sprovodila sistematsko iseljavanje, pokršavanje i ubijanje srpskog naroda s ciljem njegovog potpunog fizičkog uništenja", rekao je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je istakao i da je u Rezoluciji lažna konstatacija da je "značajan broj žrtava iz BiH" jer je dobro poznato da u Drugom svjetskom ratu nije postojala BiH, već NDH-a i da su jedini stradalnci i žrtve bili Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti.

"Jedan od glavnih preduslova daljeg jačanja duhovnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda jeste da Srbija i Republika Srpska zajednički rade na njegovanju sjećanja na srpske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i da ne dozvole reviziju istorije i prekrajanje istorijskih činjenica", rekao je Linta.

On je istovremeno pozdravio zaključak da Narodna skupština Republike Srpske donese zakon o danu sjećanja na žrtve genocida NDH-a nad Srbima, Romima i Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata.

"Međutim, veoma je važno da se pomenuti dan sjećanja definiše i odredi u saradnji državnih i naučnih institucija Srbije i Republike Srpske i udruženja koja njeguju kulturu sjećanja", zaključio je Linta.