VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika04/06/2020

VIŠKOVIĆ: RAZRJEŠENjE REŠIĆEVE NEĆE UTICATI NA RAD VLADE

 

BANjALUKA, 4. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ne očekuje da će smjena ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Lejle Rešić dovesti do narušavanja odnosa između SNSD-a i DNS-a, navodeći da što se tiče funkcionisanja Vlade nema nikakve bojazni.

 

"Ne očekujem da će doći do narušavanja odnosa između SNSD-a i DNS-a na republičkom nivou. Planirano je da se u narednih nekoliko dana sastane rukovodstvo dvije stranke kako bi prevazišli ovu situaciju i dogovorili dalje aktivnosti u vezi sa lokalnim izborima", istakao je Višković.

Navodeći da Vlada ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, Višković je naglasio da ne očekuje od DNS-a da će praviti bilo kakav otklon u vezi sa skupštinskom većinom i podrškom Vladi bez obzira na situaciju u Prijedoru.

"Siguran sam da će želje opozicije i Mirka Šarovića ostati na nivou želja. Ministri i Vlada se biraju na osnovu političkih dogovora. To je za mene nešto sasvim normalno i ne bih previše vremena trošio na to. Rešićeva je korektno radila svoj posao i ona je svjesna da je razrješenje uslijedilo zbog dešavanja u Prijedoru. Ono čemu se raduje Mirko Šarović i šta očekuje opozicija za mene nije neka novost", rekao je Višković za RTRS.

Premijer Srpske je podsjetio da je SNSD koalicionim partnerima uputio dopis da u izbornoj godini oni koji su u koaliciji na republičkom nivou ne mogu da prave koalicije sa opozicijom na lokalnom nivou.

"To se desilo u Prijedoru i posljedica toga je ovo razrješenje. Rano je govoriti o kandidatu za ministra. To je stvar DNS-a kojem to mjesto pripada i oni će dati ime novog ministra", naveo je Višković.

Na pitanje da li su svi dobro radili u vrijeme epidemije virusa korona i da li će biti još smjena, Višković je naveo da će smjena sigurno biti, ali da će o tome donijeti odluku kada za to dođe vrijeme kao što je radio i do sada.

"Građani i sud javnosti biće presudni za svačiji rad, pa i rad Vlade i pojedinih ministara i to ću poštovati. Ima ljudi koji kritikuju sve i svašta, ali kritike obično dolaze od onih koji su malo ili nisu skoro ništa u životu radili i napravili. Teško ćete dobiti kritiku od domaćina i časnog čovjeka koji eventualno mogu dati savjet ili sugestiju", istakao je Višković.

Komentarišući ostavku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića, Višković je istakao da je to odgovoran čin.

"Transkripti sa sjednice Predsjedništva BiH pokazuju da je on upoznao članove Predsjedništva o dešavanjima u vezi sa migrantskom krizom. On je imao najbolju namjeru da to pitanje bude riješeno, ali očito nije bilo političke volje za to, prije svega u Federaciji BiH, i on je preduzeo odgovoran čin da ne bi sutra nosio teret odgovornosti za nešto što ne može da promijeni. Malo je takvih u BiH", ocijenio je Višković.