VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana28/06/2020

OBILJEŽEN DAN OPŠTINE I 28 GODINA OD PROBOJA KORIDORA

 

MODRIČA, 28. JUNA /SRNA/ - Modriča danas proslavlja 28 godina od proboja koridora, kada je oslobođena ova opština i spojen zapadni i istočni dio Republike Srpske.

 

U svim pravoslavnim crkvama u opštini jutros je služen pomen borcima Vojske Republike Srpske i svim stradalim Srbima od Kosovskog boja do danas.

Vidovdan se u Modriči slavi kao Dan opštine, te je tim povodom na centralnom spomen-obilježju služen parastos za 778 boraca i civila stradalih za Republiku Srpsku u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te su položeni vijenci.

Načelnik opštine Mladen Krekić je rekao da je zbog epidemije virusa korona obilježavanje ovog značajnog datuma obavljeno uz prisustvo minimalnog broja ljudi i uz poštovanje mjera prevencije širenja virusa.

"Događaji na Vidovdan 1992. godine obilježili su cijelu epohu Modriče i srpskog naroda na ovom prostoru. Danas i ubuduće je obaveza da se obilježava proboj koridora i oslobođenje Modriče, te poštuju žrtve", rekao je novinarima Krekić.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Modriča Željko Terzić rekao je da je za srpski narod Vidovdan poseban zato što u sebi nosi slobodarsku klicu.

"Nije slučajno da je baš na Vidovdan - 28. juna 1992. godine oslobođen Koridor i uspostavljena veza Srba iz Republike Srpske Krajine i zapadnih dijelova Republike Srpske sa ostatkom Srpske i Srbije", rekao je Terzić.

Cvijeće je položeno i na spomen-kosturnicu poginulim u antifašističkoj borbi od 1942. do 1945. godine i na spomenik solunskim borcima.

Zbog epidemije virusa korona nisu organizovane brojne tradicionalne manifestacije, a lokalna uprava je organizovala samo prijem za predstavnike boračkih organizacija i najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Modriči.

Prvi put ove godine nije održana svečana sjednica Skupštine opštine, nisu dodijeljena opštinska priznanja, a izostalo je i polaganje cvijeća na grob bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića na Gradskom groblju u Modriči.