VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana28/06/2020

VLADIKA TEODOSIJE: SRBI IMAJU ODGOVORNOST DA SLIJEDE ZAVJET KNEZA LAZARA

 

GAZIMESTAN, 28. JUNA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao je danas na Gazimestanu da Srbi imaju odgovornost da slijede zavjet Svetog Kneza Lazara koji je na ovom mjestu položio život za vjeru, otačenstvo, sveto Kosovo i Metohiju.

 

Vladika Atanasije izjavio je da je Gazimestan došao pošto je danas dobio negativan test na virus korona.

On je istakao da Srbi ostajući na ovim prostorima, čuvajući svetu zemlju natopljenu krvlju, čuvajući i moleći se u srpskim svetinjama čuvaju zavjet Bogu.

"Na strašnom i svetom mestu stojimo povodom 631 godine do Kosovskog boja. Sveti Knez Lazar je naš Mojsije, vođa, potvrdio je zavet našeg naroda sa Hristom Bogom dat u svetom Jevanđelju, a onda i Simeona Nemanje i svetog Save, Svetog Kralja Dečanskog koji su se opredelili za Hrista, za istinu i pravdu, ne žaleći ovozemaljsko zarad Hrista", naveo je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, danas su na Gazimestanu, povodom 631 godine od Kosovskog boja, služili parastos junacima palim od Kosovskog boja do danas.

On je zahvalio vladici Atanasiju koji je u njegovom odsustvu služio jutrošnju Svetu arhijerejsku liturgiju u porti Manastira Gračanica.

Vladika Atanasije je u obraćanju rekao da je Gazimestan veliko krsno mjesto na kojem su Srbi stradali, gdje iz krvi niču božuri.

"To nam daje nadu da je vaskrsenje uvek jače od smrti", naveo je vladika, te naglasio da nije dobro to što ima onih koji se bore protiv grobova.

Čestitajući praznik svim Srbima, vladika je apelovao da svi Srbi idu stopama svetog Kneza Lazara i njegovih Kosovskih junaka jer se samo tako može odbraniti srpski narod i ono što je srpsko.

Okupljanje Srba na Gazimestanu koje je obezbeđivao veliki broj pripadnika kosovske policijske službe proteklo je bez incidenata.

Okopilo se oko 1.500 ljudi koji su stigli iz svih srpskih sredina sa Kosova i Metohije, centralne Srbije i Crne Gore.