VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/06/2020

STANIĆ: POTREBNA ODRŽIVOST JAVNIH PREDUZEĆA

 

BANjALUKA, 29. JUNA /SRNA/ - Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da javna preduzeća trebaju i moraju biti održiva i profitabilnija da bi Srpska i građani od njih imali koristi.

 

On je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama istakao da u "Šumama Srpske" postoji višak zaposlenih zbog stranačkog zapošljavanja.

Stanić je rekao da u javnim firmama, poput "Šuma Srpske", treba suzbiti kriminal i nedomaćinsko poslovanje, ocijenivši da se na rukovodeća mjesta postavljaju poslušnici.

Poslanička grupa "Zajedno za BiH" predložila je amandmane na ovaj prijedlog zakona radi usklađivanja njegovih odredbi sa Ustavom BiH, a Socijalistička partija je predložila amandmane da "Šume Srpske" lokalnim zajednicama uplaćuju od 12 do 12,5 miliona KM na osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata, a ne kao do sada 16,5 miliona KM.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je rekao da površine pod šumama u Srpskoj treba povećavati po uzoru na EU, te je upitao koliko se radi na pošumljavanju i zaštiti šuma od prirodnih štetočina i šumokradica.

Nenad Bužanin iz Udruženja "Eko zona Šipovo" je u obraćanju poslanicima rekao da izmjene ovog zakona treba usaglasiti sa normativnim aktima EU u oblasti šumarstva što, kako kaže, nije ispoštovano.

On je upozorio da bi usvajanjem ovakvog prijedloga zakona mogla biti legalizovana nelegalna sječa šuma, te je u vezi sa ranijim usvajanjem Zoning plana "Janjske otoke" podsjetio da izgradnja malih hidroelektrana ugrožava vodotokove na području Šipova. /nastaviće se/boj/bon