VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija30/06/2020

ODLUKA O PRIVREMENOM FINANSIRANjU DO USVAJANjA BUDžETA

 

SARAJEVO, 30. JUNA /SRNA/ - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je najvažnije na današnjoj sjednici bilo usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar ove godine kojom se za ove potrebe odobrava 241.500.000 KM.

 

"Parlament još ne zasjeda, tako da želimo da imamo odluku o privremenom finansiranju prije isteka drugog kvartala, vjerujući da će budžet biti usvojen vrlo brzo na Domu naroda i na Predstavničkom domu i onda neće biti potrebna duža primjena, možda od nekih 15 dana", rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu.

On je konstatovao da je sa današnje sjednice skinuto pet-šest tačaka dnevnog reda.

Prema njegovim riječima, sa nekoliko posljednjih sjednica Savjeta ministara sa dnevnog reda se povlače tačke koje se odnose na imenovanja, i to na zahtjev ministra inostranih poslova Bisere Turković, pa je tako bilo i ovaj put.

"Tačke o imenovanjima povučene su sa dnevnog reda. To nije nikakvo iznenađenje", dodao je Tegeltija.

Kada je riječ o imenovanjima, Tegeltija je naveo da se na dnevni red sjednica Savjeta ministara stavljaju one tačke dnevnog reda za koje su završene konkursne procedure.

"Očekujem da bi u toku ove sedmice trebalo da bude postignut dogovor i još neki detalji pregovora političkih partija koje čine većinu u Savjetu ministara i da bi to trebalo biti završeno", kaže Tegeltija.

On je rekao da je bilo planirano i nekoliko tačaka u vezi sa Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina koje su već nekoliko puta bile na dnevnom redu, ali su na zahtjeva Turkovićeve povučene sa današnje sjednice.

"Ključno pitanje koalicionih partnera jeste kadrovska politika o kojoj još nema potpune saglasnosti. Pitanje koje se dugo povlači jeste Strategija procesuiranja ratnih zločina i jedan broj tačaka dnevnog reda koje su upravo u vezi sa tom strategijom. U ovom trenutku su konsultacije o Strategiji i mislim da ćemo sva druga pitanja u vezi sa tim završiti onda kada usvojimo Strategiju", istakao je Tegeltija.

On je dodao da su neke tačke povučene na zahtjev predstavnika hrvatskog naroda koji su tražili da se na narednoj sjednici Savjet ministara izjašnjava o tim tačkama.