VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija01/07/2020

OLAKŠANA KONTROLA USJEVA I ONEMOGUĆENA ZLOUPOTREBA PODSTICAJA

 

BANjALKA, 1. JULA /SRNA/ - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i kompanija "M:tel" realizovali su projekat digitalizacije kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje, putem pametnog softverskog rješenja "etfarm" /etFarm/, kojim će biti omogućene višestruke uštede i olakšano praćenje usjeva u Srpskoj.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je ovaj projekat veoma značajan za poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj, budući da se sada iz kancelarije, uz nekoliko klikova na računaru, može vidjeti šta se nalazi na kojoj parceli u Republici Srpskoj.

"Naprimjer, ove godine smo ustanovili da 2.000 hektara pod pšenicom, koje su naši proizvođači prijavili kroz sistem registra poljoprivrednih gazdinstava, ustvari ne postoji. Ako uzmemo da je podsticaj po hektaru za pšenicu 300 KM i uzmemo pomenutu površinu gdje nije ni posijana, to je ušteda od 600.000 KM. Uz regresirani dizel od 60 KM po hektaru to je još 120.000 KM. Dakle, samo na jednoj kulturi, u jednoj mjeri, ove godine je ušteđeno 720.000 KM", rekao je Pašalić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Pašalić je istakao da će proizvođači, za koje se ustanovi da Ministarstvu daju pogrešne podatke, biti isključeni iz sistema podsticaja dvije godine.

On je rekao da je u Srpskoj zasijano mnogo više površina od prosječnih, dodavši da se ne mogu kod svih poljoprivrednih kultura podmiriti potrebe.

"Kada je riječ o pšenici, moći ćemo da obezbijedimo oko 45 odsto potreba. Proizvodimo šest puta više maline, nego što je potrebno našem tržištu, imamo više kukuruza, mlijeka, pilećeg mesa nego što je potrebno", rekao je Pašalić.

Generalni direktor kompanije "M:tel" Marko Lopičić rekao je da ovaj projekat predstavlja prekretnicu u poljoprivredoj proizvodnji, ističući da je riječ o potpuno domaćem proizvodu.

On je naveo da je ova platforma alat za precizno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, a Ministarstvu poljoprivrede i svim nadležnim institucijama omogućava da na jedan klik mogu da kontrolišu šta je sve zasađeno, koje kulture i na koji način.

"U prvoj godini imamo ambiciju da se kontrolišu podsticaji koje Vlada Srpske daje za poljoprivrednu proizvodnju. Kroz ovaj proizvod Vlada će moći jednim klikom da vidi da li je zasađeno ono za šta su odobreni podsticaji", rekao je Lopičić.

Lopičić je rekao da ovaj proizvod omogućava da se očita koliko je vlažno zemljište, koliko ga je potrebno đubriti, te koji je prinos po jedinici mjere, dodavši da će poljoprivrednicima biti omogućena kontrola troškova proizvodnje.