VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija03/07/2020

OTVORITI PITANjE IZVOZA CRVENOG MESA U ZEMLJE EU

 

SARAJEVO, 3. JULA /SRNA/ - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je u narednom periodu sa predstavnicima Delegacije EU u BiH potrebno otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU, ali i na druga tržišta.

 

Fokus današnjeg sastanka bio je na spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove domaće proizvodnje i smanjeni unutrašnji konzum u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje za što skorije iznalaženje adekvatnog rješenja za organizovanje cjelokupnog popisa u poljoprivredi, kao i popisa i čipovanja stoke, što je neophodno u procesu spoljnotrgovinskog prometa sa partnerima sa kojima BiH ima potpisane međunarodne ugovore, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Ovim bismo u značajnoj mjeri dali podršku primarnoj domaćoj proizvodnji, ali i smanjili mogućnost eventualnih nepravilnosti u tom poslovanju. To je dugoročno značajno iz aspekta kreiranja strategija i akcionih planova za razvoj primarne proizvodnje, a i spoljnotrgovinskog prometa", rekao je Košarac.

Današnji sastanak dio je redovnih kontakata ministra Košarca sa nadležnim ministrom iz Republike Srpske radi potpune koordinacije u politikama iz oblasti poljoprivrede, uz uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Košarac i Pašalić najavili su da će naredne sedmice održati sastanak sa federalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudinom Dedićem s ciljem nastavka započetih zajedničkih aktivnosti.