VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika08/07/2020

DELEGATI DANAS O PRIJEDLOGU IZMJENA IZBORNOG ZAKONA

 

SARAJEVO, 8. JULA /SRNA/ - Pred Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas će se naći zahtjev Predstavničkog doma parlamenta BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona po hitnom postupku.

 

Pred delegatima će se naći i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Zajednička komisija nije usaglasila tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te ga je uputila u dalju proceduru u oba doma parlamenta BiH.

Delegati bi trebalo da raspravljaju i o tri inicijative delegata Denisa Bećirovića /SDP/, među kojima je i ona kojom od Savjeta ministara traži da najkasnije u roku od šest mjeseci, od dana usvajanja inicijative u ovom domu, pokrene konkretne aktivnosti s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i uvođenja poreza na luksuzne proizvode.

Pred delegatima će se naći i prijedlozi odluka o imenovanju članova parlamentarnih delegacija, kao i Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je i predlagač, za sastav Komisije za odlučivanje o sukobu interesa predlaže Edina Mušića, Miju Matanovića i Miru Pekić iz Predstavničkog doma, dok iz Doma naroda predlaže Sredoja Novića, Muniba Jusufovića i Barišu Čolaka.

U prijedlogu odluke je navedeno da se članovi Komisije imenuju na mandat koji traje koliko i saziv Parlamentarne skupštine BiH, te da mogu biti birani dva mandata uzastopno.

Dnevnim redom je predviđeno da se delegati izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko ugovora i sporazuma, među kojima je i Sporazum o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, i Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za prostorno uređenje i KFV, Frankfurt na Majni, u iznosu od 10.000.000 evra.

Sporazum je potpisan 17. decembra, a potpisao ga je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

DAnašnju sjednicu novinari će moći pratiti putem on-lajn prenosa u Centru za posjetioce u prizemlju zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Iz parlamenta je saopšteno da zbog aktuelnih ograničenja boravka više od 50 lica u istoj prostoriji, novinari ne mogu pratiti sjednicu iz "Plave sale".

Sjednica je zakazana za 10.00 časova.