VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija08/07/2020

GARANTNI FOND U FUNKCIJI POLOVINOM JULA

 

BANjALUKA, 8. JULA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je danas očekivanje da bi garantni fond mogao biti u funkciji polovinom jula, kada bi i prvi privredni subjekti mogli aplicirati i očekivati da dobiju sredstva putem kreditne linije.

 

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je juče raspisan javni poziv prema bankama i mikrokreditnim organizacijama da u roku od sedam dana dostave svoje ponude za uslove pod kojim će plasirati sredstva privrednim subjektima u okviru garantnog programa, kao što su visina kamate, grejs period, način otplate.

"Oni koji daju najpovoljnije uslove, s njima ćemo zaključiti i ugovore o kreditnim linijama. To je ono što smo promovisali na početku pandemije virusa korona kao pomoć privrednim subjektima, uz ono što smo davali preko Fonda solidarnosti, preko Kompenzacionog fonda, a sada preko Garantnog fonda izdavaćemo garancije", naveo je Višković.

Premijer Srpske je naveo da će se te garancije davati privrednim subjektima koji nemaju dovoljan kolateral, dovoljno imovine ili im je imovina otperećena kreditima.

On je podsjetio da Vlada Srpske preko Garantnog fonda garantuje do 70 odsto iznosa kredita koji se daju privrednim subjektima, pojasnivši da je razlog povećanja procenta sa ranijih 50 na 70 odsto taj da bi "natjerali poslovne banke za daju što povoljnije uslove za privredne subjekte".

Garantni program je usvojen na sjednici Vlade Srpske na sjednici od 2. jula, a preko izdatih garancija od Garantnog fonda poslovne banke će privrednim subjektima – malim i srednjim predzećima, zanatskim radnjama i svim zainteresovanim moći će da izdaju kredite namjenje u svrhu likvidnosti, nabavke neophodne opreme ili onog što odredi uprava privrednog subjekta.

Ukupan iznos kreditnih sredstava za ovaj program je 238 miliona KM.