VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika09/07/2020

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MAKRONOM

 

PARIZ, 9. JULA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a u centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, javio je RTS.

 

Ranije je najavljeno da će Vučić i Makron razgovarati i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima i pandemiji virusa korona.

Poslije sastanka dvije delegacije uslijedila je radna večera koju Makron organizuje u čast predsednika Vučića.

Prethodno, Vučić i Makron su razgovarali u četiri oka u Jelisejskoj palati, gdje je šef francuske države predsjednika Srbije dočekao uz postrojenu Gardu.

Vučić će sutra učestvovati na video-samitu posvećenom kosovskom pitanju koji je Makron organizovao zajedno sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Na samitu će učestvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti.

Vučić je u izjavi za TV "Pink", uoči sastanka sa Makronom, istakao da protestni skupovi u Beogradu nemaju veze sa mjerama protiv virusa korona, već je riječ o želji da se neki "dočepaju vlasti bez izbora".

On je poručio da niko ne može na silu preuzeti vlast u Srbiji, navodeći da ga ne interesuje kakvu vladu neko hoće, jer je narod na izborima izabrao kakvu vladu želi.

Vučić smatra da je jedna od mogućih opcija i da su demonstranti slikom iz Beograda željeli da otežaju poziciju Srbije uoči razgovora sa Prištinom.