VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona12/07/2020

NA FLORIDI VIŠE OD 15.000 ZARAŽENIH U JEDNOM DANU

 

MAJAMI, 12. JULA /SRNA-Rojters/ - U američkoj državi Floridi u jednom danu je potvrđeno više od 15.000 novozaraženih virusom korona, dan nakon što je zabavni park "Volt Dizni vorld" u Orlandu otvorio svoja vrata.

 

Broj novih slučajeva na Floridi već je premašio dnevni rekord bilo koje evropske zemlje tokom vrhunca epidemije.

Florida je već probila rekord države Njujork od 12.847 novozaraženih 10. aprila kada je bila epicentar pandemije u SAD.

Kompanija "Volt Dizni" ograničila je broj posjetilaca u dva najpopularnija zabavna parka u Orlandu uz poštovanje niza bezbjednosnih mjera, uključujući obavezno nošenje maski i provjere temperature.

Broj slučajeva novozaraženih raste u 40 američkih država.

SAD su već probile globalni rekord na dnevnom nivou sa više od 60.000 slučajeva u posljednja četiri dana zaredom. Hospitalizacija i stopa zaraženosti takođe su u porastu u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu.

Zdravstveni zvaničnici apelovali da ljudi nose maske i tako spriječe širenje virusa, ali je to pitanje postalo političko u SAD za razliku od većine drugih zemalja.

Američki predsjednik Donald Tramp juče se prvi put pojavio u javnosti sa maskom na licu tokom posjete vojnoj bolnici nedaleko od Vašingtona, sedam mjeseci od izbijanja epidemije. Tramp je ranije odbijao da nosi masku uz obrazoženje da je to stvar ličnog izbora.

Mnogi Amerikanci i dalje odbijaju da nose masku, za koju eksperti kažu da sprečava transmisiju virusa koji je do sada ubio više od 134.000 Amerikanaca.

Aktivisti koji se protive nošenju maski organizovali su juče protest ispred gril-restorana i bara u Vindermiru na Floridi. Restoran se našao u centru pažnje nakon što je vlasnica Keri Hadson rekla da ne traži od gostiju da nose maske.

Desetine bolnica na Floridi prijavile su da više nemaju slobodnih kreveta na odjeljenjima intenzivne njege. U SAD je do sada potvrđeno 3,38 miliona slučajeva infekcije virusom korona.