VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/07/2020

VETERINARSKI INSTITUT SRPSKE LIDER U ISPITIVANjU SALMONELE

 

BANjALUKA, 15. JULA /SRNA/ - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da Veterinarski institut Republike Srpske "Vaso Butozan" može da bude lider u međulaboratorijskim uporednim ispitivanjima i da provjerava da li su dovoljno opremljene i ostale institucije koje ispituju ili su ovlaštene da ispituju prisustvo salmonele u hrani.

 

Pašalić je izjavio nakon sastanka sa predstavnicima Veterinarskog instituta Republike Srpske i češkog Veterinarskog instituta iz Praga da su prvi testovi koji su urađeni za svih pet zavoda uključenih u projekat "Unapređenja sistema bezbjednosti hrane u BiH" potpuno identifikovali salmonelu.

"To je jako dobro ne samo zbog tih institucija koje mogu da provjere svoju osposobljenost, nego i zbog zaštite zdravlja našeg stanovništva i konzumenata tih proizvoda", rekao je Pašalić novinarima.

On je dodao da je ovo dobar primjer kako nadležne institucije u BiH, iako je složena, mogu uspješno da sarađuju i da se okupe oko dobre ideje i projekta.

"Riječ je o kontroli prisustva salmonele, opasne bakterije koja se uglavnom ili najčešće nalazi u produktima iz živinarske proizvodnje, i kontrola je važna ne samo radi zaštite onoga ko konzumira te proizvode, nego i radi sticanja uslova za izvoz živinskog mesa van BiH", istakao je Pašalić.

On je rekao da je nekoliko firmi steklo taj uslov i nekoliko koje tek treba da ispune određene kriterijume.

"Jako je važno da imamo ovakav projekat koji je podržan od Češke razvojne agencije, a implementira ga državni Veterinarski institut u Pragu", napomenuo je Pašalić.

Direktor Veterinarskog instituta Srpske Željko Sladojević rekao je da je projekat međulaboratorijskog testiranja na salmonelu u živinarskim objektima započet prošle godine i da su u njemu, osim Veterinarskog instituta Republike Srpske, učestvovali veterinarski zavodi u Tuzli, Zenici, Bihaću i laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

"Veterinarski institut Republike Srpske `Dr Vaso Butozan` bio je nosilac aktivnosti i mi smo onako kako su nas obučili partneri sa Češkog veterinarskog državnog instituta uradili te međulaboratorijske provjere i svi rezultati drugih laboratorija su potvrđeni kao tačni, što znači da imamo osposobljene laboratorije u BiH koje mogu kvalitetno da detektuju salmonelu u živinarskim objektima i da tačno utvrde o kojem soju salmonele je riječ", naglasio je Sladojević.

Šef projekta "Unapređenja sistema bezbjednosti hrane u BiH" Jan Rosmus rekao je da je projekat fokusiran na unapređenje sistema bezbjednosti hrane i pomoći kod izvoza proizvoda u EU.

Rosmus je dodao da je saradnja sa svim institucijama i laboratorijama BiH izuzetno dobra, te da je uspjeh vezan za dobru saradnju i sa osobljem koje je u tim institucijama i laboratorijama.

"Dio projekta koji pokriva državni Veterinarski institut je oko 400.000 evra i biće nastavljen", naveo je Rosmus.