VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo05/08/2020

OMOGUĆITI KONTINUITET RADA SRPSKIH KLUBOVA I UDRUŽENjA

 

LINC, 5. AVGUSTA /SRNA/ - Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović i predstavnici klubova i udruženja koji okupljaju srpsku dijasporu u Gornjoj Austriji na sastanku u Lincu istakli su potrebu da se omogući održavanje kontinuiteta u radu takvih klubova i udruženja.

 

Na sastanku je ocijenjeno da je potrebno nastaviti sa organizacijom različitih kulturnih i sportskih manifestacija u skladu sa mjerama koje su uvedene zbog pandemije virusa korona, saopšteno je iz Predstavništva Srpske u Austriji.

"Zajedničkim naporima klubovi rade na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture srpskog naroda, ali i na uspješnoj integraciji u austrijsko društvo. Zbog toga je važno da pronađemo modalitete da se njihov rad i aktivnosti održe u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona“, rekao Filipović.

On je dodao da srpski klubovi u Austriji godinama predstavljaju mjesto na kojem se ujedinjuje srpska dijaspora, i kroz organizaciju brojnih manifestacija nastoje sačuvati srpske običaje, kulturu i tradiciju.

Filipović je naveo da je prethodnih dana održao sastanke sa predstavnicima klubova i udruženja u Beču i Donjoj Austriji, te da će tokom avgusta razgovarati sa predstavnicima klubova u ostalim austrijskim pokrajinama kako bi se identifikovali potencijalni izazovi i pronašla rješenja za njihovo nesmetano funkcionisanje.

U saradnji sa Vladom Republike Srpske, Predstavništvo Srpske u Austriji nastaviće da pruža podršku srpskim klubovima i udruženjima u realizaciji njihovih programa, kao i u kontaktima sa lokalnim zajednicama i institucijama u Austriji, a zajednički cilj je da se rad klubova i udruženja održi i unaprijedi, te da se nastavi sa aktivnostima koje su od značaja za brojnu srpsku zajednicu u toj državi, dodaje se u saopštenju.