VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo05/08/2020

U GORNjEM MANASTIRU OSTROG SLUŽEN POMEN ŽRTVAMA "OLUJE"

 

OSTROG, 5. AVGUSTA /SRNA/ - U Gornjem manastiru Ostrog služen je pomen za više hiljada nevino stradalih Srba sa područja Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, povodom 25 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

 

Pomen je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uz poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Pomenu je prisustvovao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović rekao je da je ova organizacija, zbog novonastale situacije u regionu i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obilježi ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i da se na taj način sjeti svih stradalih Srba iz Krajine.

"Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovdje pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovdje obilježimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Pamtimo taj zločin i vjerujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovdje okupljati da uvijek pomenemo i sjetimo se ovih mučenika", rekao je Vuksanović.

On je naglasio da je Crna Gora i dalje država srpskog naroda. "Za nas Srbi, ma gdje živjeli, nikada neće biti stranci, i to treba da znaju svi, i oni koji vode Crnu Goru i oni koji vode srpski narod", poručio je Vuksanović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović istakao je da je na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu djecu i nejač u zločinačkoj akciji "Oluja".

"Srpski narod je Hristov narod, svetosavski, koji je uvek bio na putu ljubavi sve od svetoga kosovskoga mučenika cara Lazara. Mi ćemo se kao hrišćanski narod, sabran u ovoj svetinji, uvek sećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine, i uvek pozivati na praštanje, ali istovremeno ne smemo i ne možemo da zaboravimo", rekao je Božović.

Pomen stradalim Srbima iz Krajine služio je jeromonah Vladimir Palibrk, koji je rekao da je progonstvo radi Hrista trpio i Sveti Vasilije, ali ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja.

"Uznijeli smo naše molitve preko Svetog Vasilija za one koji su nevino postradali u Krajini", istakao je jeromonah Palibrk.