VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/08/2020

NAUČNA SAZNANjA PRIMIJENITI ZA PROFITABILNIJU PROIZVODNjU

 

GRADIŠKA, 6. AVGUSTA /SRNA/ - Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja rekao je da, zahvaljujući podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, voćari posljednjih godina uspijevaju da se izbore sa uticajem klimatskih promjena i prekomjernim uvozom voća, ali da je za profitabilniju proizvodnju neophodno primijeniti nova naučna saznanja.

 

"Voćari gradiške regije uveliko primjenjuju nove tehnologije u proizvodnji", rekao je Trkulja u Gradiški gdje su Udruženje voćara i Poljoprivredni institut organizavali danas stručno predavanje za voćare u okviru projekta razvoja tržišta poljoprivrede "Farma dva".

On je istakao da je, međutim, veoma značajno što će, u saradnji sa Udruženjem voćara, kroz 40 teoretskih i 20 praktičnih predavanja voćarima širom Srpske biti prenesna najnovija saznanja iz različitih oblasti u voćarstvu - ishrana biljaka, uzimanja uzoraka za analizu zemljišta, lista i ploda, pravilna upotreba pesticida, navodnjavanje i skladištenje.

Trkulja je rekao da je veoma zanačajno da je ovaj projekat usmjeren i prema edukaciji voćara Srpske, kako bi im prenijeli najnovija naučna saznanja i dostignića u oblasti voćarstva.

"Cilj je da voćari implementiraju u svojim voćnjacima sve što nauče na predavanjima, kako bi u ovom vremenu klimatskih promjena sačuvali proizvodnju i ostvarili visok prinos i kvalitet voća, a na taj način da ostvare i veći profit“, istakao je Trkulja.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da su kroz projekat "Farma dva" obezbijedili sredstva za teoretska i prektična predavanja, te po 400 KM za svakog učesnika predavanja za analizu lista, ploda i ostataka pesticida u plodovima.

Dojčinović je naveo da je projektom za sve aktivnosti prvobitno bilo predviđeno 60.000 dolara, ali da je taj iznos umanjen jer zbog pandemije virusa korona voćari neće moći da odu na planiranu stručnu ekskurziju u Češku.

On je dodao da je planirano da stručna predavanja budu održana u dva navrata u pet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, a da su predavači stručnjaci iz oblasti voćarstva sa Poljoprivrednog instituta i Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

Osim u Gradišci, predavanje je ranije održano u Prijedoru, a planirana su i u Kozarskoj Dubici, Tesliću i Ugljeviku.

Predavanju u Gradišci, koje je održano u restoranu "Tina", zbog epidemiološke situacije moglo je prisustvovati do 30 voćara.

Projekat "Farma dva" finansiraju USAID i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.