VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti07/08/2020

VLADIKA SERGIJE SLUŽIO POMEN UBIJENIM SRBIMA NA PETROVAČKOJ CESTI

 

BOSANSKI PETROVAC, 7. AVGUSTA /SRNA/ - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije služio je pomen nevino postradalim srpskim civilima iz izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti koja se povlačila iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja" 1995. godine.

 

Vladika Sergije istakao je da se danas navršava punih 25 godina od stravičnog zločina bombardovanja kolone izbjeglica protjeranih u "Oluji", koje su svoje vječne pokoje zadobile upravo na ovom mjestu, nedaleko od Bosanskog Petrovca u selu Janjila, na mjestu poznatijem kao Petrovačka cesta, saopšteno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

"To stradanje mučenika je zasigurno njihov most za Carstvo nebesko, te na taj način Petrovačka cesta postaje cesta koja vodi u vječni život", istakao je vladika Sergije u pozdravnoj besjedi.

Vladika je poručio svima onima koji su nemajući Boga u sebi počinili ovaj zločin, a čija imena nisu poznata ljudima, da su poznata samom Gospodu, u kojega nema tajne i sve sakriveno biva javno i objelodanjeno.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.