VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo07/08/2020

FAZLIĆ: NIKAD GORA SITUACIJA U BIHAĆU

 

SARAJEVO, 7. AVGUSTA /SRNA/ - Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da imaju svakodnevni nekontrolisani priliv migranata, da je na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima nekoliko hiljada ljudi, te da situacija nikada nije bila gora.

 

"Ponovo smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji. U kampu na lokalitetu Lipa boravi oko hiljadu ljudi, a znamo da na tu lokaciju može biti smješten značajno veći broj korisnika usluga. Tamo još nisu osigurani struja i voda, iako smo u potpunosti spremni za saradnju. Suočavamo se sa vrlo čudnim ponašanjem i atmosferom, da ne kažem ignorisanjem", rekao je Fazlić.

On napominje da traže da se nađe rješenje, odnosno da se ti ljudi izmjeste u odgovarajuće prihvatne centre.

"Ukoliko ne bude brze odgovarajuće reakcije nadležnih, ponovo ćemo problem morati rješavati sami, jer ne možemo više dopustiti da naši građani žive u strahu i nelagodi", ističe Fazlić.

On kaže da su dosta čekali i da su sada spremni na radikalne poteze.

"Migranti moraju biti izmješteni sa gradskih ulica i apsolutno nas više ništa drugo ne zanima. Ranije sam rekao da, ukoliko budemo prinuđeni, nećemo razmišljati o formiranju novih lokacija, poput Vučjaka", rekao je Fazlić.

Prema podacima Kantonalne policijske uprave, u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši trenutno boravi više od 7.000 ilegalnih migranata, a oko 4.000 ih je izvan prihvatnih centara, prenose federalni mediji.

Članovi Operativne grupe za situaciju sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu na današnjem sastanku su konstatovali da su bezbjednosna i humanitarna situacija u ovom dijelu BiH vjerovatno najsloženije od početka migracijskog procesa.

Još jednom su izrazili nezadovoljstvo angažmanom nadležnih institucija BiH, te saradnjom sa međunarodnim organizacijama.

Najavljeni su konkretni potezi Vlade Unsko-sanskog kantona, Operativne grupe i gradskih uprava Bihaća i Velike Kladuše.