VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona07/08/2020

APEL GRAĐANIMA DA SE PRIDRŽAVAJU PROPISANIH MJERA

 

BANjALUKA, 7. AVGUSTA /SRNA/ - Predstavnici šest udruženja pacijenata iz Republike Srpske apelovali su danas da se građani Srpske strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, posebno fizičke distance i nošenja maski jer je korak do potpunog preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim virusom korona.

 

"Molim vas, građani budite odgovorni, nosite masku", rekao je direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić na konferenciji za novinare u Centralnom medicinskom bloku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Vita Malešević iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra“ rekla je da je narod human i empatijom pomaže djeci koja boluju od malignih bolesti, pa je uputila poziv da i sada pokažu empatiju, stave masku, poštuju mjere i drže distancu.

"Oni koji ne vjeruju u sve to nemaju pravo da ugrožavaju druge ljude, bolesnu djecu i zdravstvene radnike“, rekla je Maleševićeva.

Vedran Puzović iz Udruženja pacijenata oboljelih od dijabetesa apelovao je na društvenu odgovornost, a Suzana Kekić iz Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra“ apelovala je u ime onkoloških pacijenata da se poštuju mjere.

"Nosite masku, držite distancu da zaštitimo onkološke i sve ugrožene pacijente“, apelovala je Kekićeva.

Duško Uzelac iz Organizacije amputiraca Udas pozvao je sve građane da ne dozvole da "pobijedi sebičnost i neodgovornost", a Miroslav Vukomanović ispred Udruženja oboljelih id multipla skleroze Republike Srpske ukazao je na osjetljivost ovih pacijenata koji spadaju rizičnu grupu.

"Osjetljivi smo i na najobičniji grip, a da ne spominjem kovid 19. Na svu sreću, nema još zaraženih koronom“, rekao je Vukomanović i zahvalio svima koji su omogućili ljudima koji boluju od ove bolesti da budu na godišnjem odmoru.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Peđa Kovačević rekao je da građani treba da imaju u vidu da nema lijeka za ovu bolest.

Ističući da je jutros rano preminuo pacijent star samo 35 godina bez komorbiditeta, on je rekao da ova bolest više ne bira samo stariju populaciju nego se granica obolijevanja spušta.

"Molim sve da dobro razmisle u svakodnevnom životu i ponašanju jer mogu da budu direktno odgovorni u izazivanju oboljenja ili da direktno doprinose sprečavanju širenja infekcije", rekao je Kovačević i dodao da je svaki dan sve veći broj kritično oboljelih i sve veći broj oboljelih mlađe životne dobi sa dodatnim simptomima.

Virus korona, osim pluća, bolesnicima uništava i bubrege, jer, kaže on, to je neprijatelj o kojem se malo zna, a dokazano je da nošenje zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom gdje je veliki broj pojedinaca smanjuje šansu prenosa zaraze. Bitno je držanje distance i održavanje lične higijene.

Kovačević je rekao da bolest počinje vrlo aktivno, razarajuće, sa temperaturom preko 40 stepeni koja na sve preduzete mjere ne pada, nakon par dana dolazi do oštećenja pluća i bolesnik ne može da diše.

"Glad za vazduhom je najstrašniji simptom. Mi dajemo lijekove za koje u svijetu postoje studijski protokol, ali sa sigurnošću ne znamo da li to liječi ili ne bolesnike", rekao je Kovačević.

Iz UKC Republike Srpske su naveli da je od početka ove sedmice u Kovid bolnici UKC Republike Srpske ugašeno šest života, od kojih je jedan pacijent star 35 godina.