VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet08/08/2020

PROPALA JOŠ JEDNA RUNDA PREGOVORA O POMOĆI

 

VAŠINGTON, 8. AVGUSTA /SRNA/ - Još jedna runda pregovora u američkom Kongresu o novom paketu pomoći za privredu koja je u gubicima zbog pandemija virusa korona završena je bez dogovora.

 

Demokrate i republikanci još se prepiru okod svega, od naknada za nezaposlene i finansijske pomoći školama do novčanih "injekcija" za državne kompanije.

Neuspjeh u postizanju sporazuma predstavlja razočarenje za više desetina miliona nezaposlenih Amerikanaca koji su primali dodatnih 600 dolara sedmično iznad normalnih naknada za nezaposlene tokom pandemije. Ta isplata je istekla prošlog mjeseca i republikanci žele da je smanje.

Stopa nezaposlenosti u SAD je 10,2 odsto, što je više od bilo kojeg nivoa tokom finansijske krize 2008. godine.

Naknade za nezaposlene su istekle, kao i savezni moratorijum na deložacije.

Šef Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi juče je održala sastanak sa ministrom finansija Stevenom Mnučinom i šefom kabineta Bijele kuće Markom Medouzom.

Pelosijeva je poslije sastanka rekla novinarima da je spremna da ponudi kompromis u formi jedne milijarde dolara na paket pomoći od 3,5 triliona dolara, koji je usvojio Kongres, ali je odbacio Senat koji je pod kontrolom republikaca.

Predsjednik Donald Tramp se zalaže za privremeno ukidanje poreza na plate od 7,65 odsto - što bi odgovaralo onima koji rade, ali ne bi imalo nikakvog efekta na 17 miliona nezaposlenih koji ne primaju platu.

Demokrate, s druge strane, žele da se nastavi sa isplatom Federalne pomoći od 600 dolara sedmično nezaposlenima do kraja godine i da se veća pomoć obezbijedi lokalnim vladama.

Međutim, republikanci žele da završe sa isplatama pomoći za nezaposlene jer tvrde da ih to demotiviše da se vrate na posao i da mnogi sada dobijaju više novca nego kad rade.