VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/08/2020

PODOLSKA GOVEDA VRAĆENA U POSAVINU

 

ŠAMAC, 8. AVGUSTA /SRNA/ - U okruženje zaštićenog močvarnog staništa "Tišina" kod Šamca poslije 70 godina vraćena su podolska goveda da bi obnavljala i održavala vlažnost pašnjaka uz rijeku Savu.

 

Predstavici Društva za zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke i Ornitološkog društva "Naše ptice" iz Sarajeva su pojasnili da je podolsko goveče stara rasa goveda koja je služila za rad, koja je postojala do sredine 20. vijeka, a posljednja su nestala na području Šamca.

Riječ je o snažnoj i relativno krupnoj rasi, prilagodljivoj na slabe uslove ispaše, klimatske promjene i bolesti.

Uzgoj ne zahtijeva velike troškove oko uređenja pašnjaka ili objekta.

Podolsko goveče, kako se dodaje u saopštenju, direktan je potomak evropskog divljeg goveda "tur", od koga potiče većina današnjih komercijalnih rasa koje se uzgajaju za tov ili mlijeko.

Ispaša starih autohtonih rasa goveda jedan je od najboljih načina održavanja ravničarskih livada i pašnjaka koja nestaju u cijeloj Evropi, a istvoremeno su važna staništa raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta.

Ova rasa danas opstaje u malom broju u zemljama u okruženju na ispaši po prirodnim rezervatima poput Zasavice, Palićkog jezera, Gajne u Slavnoskom Brodu, Lonjskom polju i drugim mjestima gdje služe za održavanje ugroženih staništa, u svrhu turizma i održive poljoprivrede, navodi se u saopštenju.

Aktivnost povratka podolskog govečeta je osmišljena u sklopu projekta "Revitalizacija vlažnih livada i pašnjaka močvarno-barskog kompleksa Tišina", koji finansira "Euronatur", a partnerski sprovode udruženja "Naše ptice" i "Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta".

Projekat podržavaju i opština Šamac i Domaljevac, a dva udruženja navode da će se u projekat uključiti i Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci, koji je, kako pojašnjavaju., posvećen očuvanju gena gajenih životinja i biljaka.