VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika10/08/2020

BiH NIJE POSTALA DRŽAVA NI 1992. GODINE, NI DANAS

 

BANjALUKA, 10. AVGUSTA /SRNA/ - BiH nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović.

 

On je dodao da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive dobila svoju potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti, saopšteno je iz SNSD-a.

Mitrović je na tom planu podsjetio na riječi Ričarda Holbruka koji je ubjeđujući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao - "Ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo – međunarodno priznanje, definisane granice, prihvatanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali".

"Holbruk je u Dejtonu još rekao da `postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna`“, podsjetio je Mitrović.

On je rekao da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dato i previše BiH, a pogotovo neustavnim prenosom nadležnosti na nivo BiH.

"Nezavršeni rat koji vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristrasnim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog“, ocijenio je Mitrović.