VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona10/08/2020

STABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

 

PODGORICA, 10. AVGUSTA /SRNA/ - Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša izjavio je da je unazad deset dana epidemiološka situacija stabilna i da će u toku ove sedmice, sa Ministarstvom prosvjete, usaglasiti prijedlog mjera u vezi sa početkom školske godine.

 

"U samoizolaciji se nalazi 936 osoba koje su došle sa graničnih prelaza i imamo 1.354 rješenja za kontakte aktivnih slučajeva", rekao je Mugoša.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati popuštanje mjera koje se odnose na vjerske obrede, s obzirom na to da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti dozvolilo organizovanje političkih skupova do 100 osoba, Mugoša je naveo da, kada je riječ o političkim skupovima, jasno je definisano prisustvo na određenoj distanci.

"Vjerski skupovi i saučešća su zabranjeni zbog ponašanja u tim situacijama. Osobe se na saučešćima blisko pozdravljju i dovode u opasnost drugu osobu", rekao je Mugoša.

Na pitanje kakva se epidemiološka slika očekuje 30. avgusta, na dan izbora, Mugoša je odgovorio da to ne može predvidjeti i da to zavisi od ponašanja građana, ali i dolazaka iz inostranstva.

Direktor Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Saša Radović rekao je da je u Crnoj Gori hospitalizovano 158 osoba pozitivnih na virsu korona, od kojih dvoje djece od osam i 16 godina, koji nisu vitalno ugroženi.