VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/08/2020

KOŠARAC: OPSTRUKCIJE TURKOVIĆEVE MOGU NANIJETI ŠTETU BiH

 

BANjALUKA, 13. AVGUSTA /SRNA/ - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da BiH nema pravo da sjedi skrštenih ruku dok Hrvatska ozbiljno priprema odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, istakavši da bi, zbog opstrukcija šefa diplomatije BiH Bisere Turković, stanje moglo da se dodatno zakomplikuje na štetu BiH.

 

Košarac je istakao da je potrebno da što prije budu imenovani ekspertski i pravni tim, da bi i Koordinaciono tijelo moglo da koordiniše aktivnostima, te da o tome obavještava Predsjedništvo BiH, istakavši da je Turkovićeva prava adresa za traženje odgovora na pitanje zašto na posljednjim sjednicama Savjeta ministara nisu razmatrane odluke o formiranju ekspertskog tima i imenovanju pravnog tima.

Košarac je naglasio da ga brinu opstrukcije Turkovićeve i drugih što BiH dovodi u defanzivnu poziciju u odnosu na Hrvatsku, koja ofanzivno radi u svom interesu.

"Želim da vjerujem da će pojedine političke strukture u BiH shvatiti da ne smiju kalkulisati sa zdravljem ljudi i zaštitom prirode sredine", rekao je Košarac za "Glas Srpske".

Košarac je napomenuo da je Turkovićeva u više navrata zahtijevala da sa dnevnog reda bude skinuta odluka o imenovanju, te da treba da jasno obrazloži motive svog postupka i objasni čije interese štiti u konkretnom slučaju.

Prema njegovim riječima, Turkovićeva se proteklih dana bavila svima, osim svojim poslom ministra inostranih poslova, pa je javnost ostala uskraćena za odgovor šta je uradila na mobilizaciji i proaktivnom djelovanju diplomatsko-konzularne mreže u ovom slučaju.

"Nas nije ni obavijestila zbog čega joj je odjednom neprihvatljivo imenovanje ta dva tima, imajući u vidu da je ranije javno podržavala zaključke sastanaka o toj problematici, uključujući formiranje tih timova", istakao je Košarac.

Košarac kaže da je ključni cilj svih aktivnosti zaštita zdravlje građana u slivu Une, kako u Srpskoj, tako i FBiH, čime se ne smije kalkulisati.

"To ne smije biti predmet političke igre. Nažalost, slučaj `Trgovska gora` jedan je u nizu primjera da Turkovićeva nije dorasla funkciji koju trenutno vrši. Kažem `jedan u nizu`, ne želeći da pominjem druge gafove, ispade i diplomatske skandale, kojima svjedočimo od početka njenog mandata", poručio je Košarac.

On je istakao da o ovoj temi priča i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, koji smatra da je angažman domaćih eksperata i pravnih stručnjaka odgovor jer, evidentno, Hrvatska ne odustaje od namjere.

Košarac vjeruje da će se odluke o imenovanju timova naći pred ministrima nakon ljetne pauze.

"Da je Hrvatska odlučna, govore i ogromna novčana sredstva koja planira uložiti, a pokrenuli su i aktivnosti za izradu studije izvodljivosti. BiH mora djelovati, a moram istaći jedinstveni stav članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, koji i dalje apeluju na usvajanje rješenja u skladu sa procedurama i zaključcima, a ima i razmišljanja da se podnesu ostavke u tom tijelu ako se ovaj proces bude bespotrebno odugovlačio. Ne želimo da preuzmemo odgovornost za opstrukcije koje vrše određene političke strukture i pri tome politizuju cijeli slučaj", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Koordinaciono tijelo smatra da BiH mora imati adekvatnu argumentaciju kojom će se suočiti sa hrvatskom stranom.

"Trebamo održati dobre bilateralne odnose sa Hrvatskom, ali i da predmetnu problematiku razmotrimo sa strukturama u Briselu", rekao je Košarac.

Turkovićeva je sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara skinula odluku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, navodeći da bi imenovanje ovog tima udvostručilo strukturu koja već postoji i zadužena je za ta pitanja u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Uprkos protivljenju građana sa obje strane rijeke Une, kao i predstavnika lokalnih vlasti u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Vlade Unsko-sanskog kantona, vlasti Republike Srpske i BiH, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" odlaže u kasarni "Čerkezovac", u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Na ovoj lokaciji bi, osim radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško", bio deponovan i postojeći institucionalni otpad.