VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana23/09/2020

O PRIJEDLOGU ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENjE U RAZUMNOM ROKU

 

BANjALUKA, 23. SEPTEMBRA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske danas će nastaviti poslaničku raspravu Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

 

Prijedlogom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku uređuje se zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

"Ovo je prvi put u BiH da se ova oblast uređuje zakonom", naglasio je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović sinoć obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

U obrazloženju ovog akta navodi se da se u BiH dužina trajanja postupka može osporavati samo podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH, a što se u posljednje vrijeme čini u velikom broju slučajeva.

U velikom broju predmeta sud je razmatrao i utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku, određujući rok za donošenje odluke, odnosno nalažući hitno postupanje, te dosudio nadoknadu nematerijalne štete.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti, Nacrt zakona o slobodnim zonama Republike Srpske i Nacrt zakona o gradu Derventa.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.