VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura23/09/2020

NARODNO POZORIŠTE - BAŠTIONIK KULTURE SRPSKE

 

BANjALUKA, 23. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je večeras da je Narodno pozorište izuzetno značajna ustanova za Republiku Srpsku, jer baštini njenu kulturu, kao i kulturu svih prethodnih godina.

 

"Riječ je o nacionalnom teatru koji promoviše sve ono što je kulturni i nacionalni identitet jednog naroda", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci pred početak svečane akademije upriličene povoodm 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ona je navela da su mnoge generacije prošle kroz ovu ustanovu i čestitala ovaj jubilej svima koji su u pozorištu ostavili svoj trag.

Trivićeva je podsjetila da se Narodno pozorište Srpske finansira iz republičkog budžeta, te naglasila da će resorno ministarstvo i dalje podržavati razvoj ove, kao i ostalih nacionalnih ustanova kulture.

Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo je sa radom 18. oktobra 1930. godine.

Tokom vremena, nacionalni teatar više puta je mijenjao naziv, a posljednji put 23. septembra 1998. godine. Tada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade Republike Srpske promijenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.