VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet26/09/2020

BROJ ŽRTAVA POVEĆAN NA 26, JEDAN KADET PREŽIVIO

 

KIJEV, 26. SEPTEMBRA /SRNA-Rojters/ - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je u padu vojnog aviona, prema posljednjim podacima, poginulo 26 ljudi, te da će uzroci ove nesreće biti istraženi odmah i nepristrasno.

 

Vojno-transportni avion u kojem su se nalazili kadeti vazduhoplovstva srušio se i zapalio sinoć u blizini auto-puta na sjeveroistoku Ukrajine.

Državna služba za vanredne situacije saopštila je da je u avionu bilo 27 ljudi - sedam članova posade i 20 učenika. Samo je jedan pitomac uspio da preživi.

"Kao rezultat ove strašne tragedije Ukrajina je izgubila 26 svojih dostojnih sinova. Insistiram da se uzroci ove avionske nesreće odmah razjasne i da istraga bude objektivna i nepristrasna", napisao je Zelenski na "Fejsbuku".

Ovaj dan u Ukrajini je proglasio danom žalosti.

Avion "Antonov" /An-26/ srušio se kada je tokom vježbe pokušao da sleti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane i dodalo da su pronađene crne kutije sa podacima o letu.

Ukrajinske vlasti saopštile su da istražuju četiri moguća uzroka pada - tehničku neispravnost u avionu, nepravilan nastup posade, nepravilne performanse kontrole leta i neadekvatno održavanje.

Služba državne bezbjednosti saopštila je da se avion srušio pet minuta nakon što je komandant posade zatražio slijetanje, pošto je otkazao lijevi motor dvomotornog aviona.

"Prema preliminarnim informacijama, kadeti nisu direktno kontrolisali letjelicu - sve letove je obavljao komandant posade", navodi se u saopštenju službe državne bezbednosti.

Nesreća se dogodila oko dva kilometra od vojnog aerodroma.

Kadeti su bili sa Harkovskog univerziteta vazduhoplovstva, kojim upravlja Ministarstvo odbrane.

Vlada je saopštila da su obustavljeni letovi za obuku na sličnim tipovima aviona.