VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo26/09/2020

OSVEŠTANjE SPOMENIKA PATRIJARHA PAVLA 17. OKTOBRA

 

PALE, 26. SEPTEMBRA /SRNA/ - Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, visok dva i po metra, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama, biće osveštan 17. oktobra.

 

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom obavijestio je Upravu četvtre paljanske parohije da će čin osveštanja biti obavljen 17. oktobra u 12.00 časova.

Spomenik je djelo akademskog vajara i slikara Bojana Mikulića iz Banjaluke, a na postolju su ispisane riječe patrijarha Pavla - "Proći će sve ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek".

Spomenik je dar paljanske kompanije "Stanišić" stanovnicima ove lokalne zajednice povodom 25 godina postojanja i rada ove kompanije.

"Na ovaj skroman način želimo da zahvalimo sugrađanima za podršku koju su nam sve ove godine davali jer sam siguran da bez njih ne bismo bili ovdje gdje smo danas", rekao je ranije Srni osnivač kompanije Aco Stanišić.

On je dodao da je namjera i da na ovaj način odaju počast velikom čovjeku, blaženopočivšem srpskom patrijahu Pavlu koga su za života mnogi nazivali "živim svecem".

Spomenik je urađen u bronzi, težine oko 350 kilograma, a pravljen je u livnici "Janković" u Smederevu.