VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/10/2020

PRIMLJENA K ZNANjU PREPORUKA SAVJETA EVROPE O ISTORIJI ROMA

 

SARAJEVO, 28. OKTOBRA /SRNA/ - Savjet nacionalnih manjina BiH danas je primio k znanju preporuku Komiteta ministara Savjeta Evrope zemljama članicama o uključivanju istorije Roma i/ili putnika u školske programe i nastavni materijal.

 

Na sjednici u Brčkom članovi Savjeta razmatrali su Izvještaj Evropske komisije o napretku za BiH – poštovanje i zaštita manjina i kulturnih prava, te odlučili da upute dopis Savjetu nacionalnih manjina Republike Srpske, Savezu nacionalnih manjina Republike Srpske, Zajedničkoj komisiji za ljudska prava i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Dopisom će biti zatraženo da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara donese strategiju koja će regulisati prava pripadnika nacionalnih manjina u BiH, te da se ovo ministarstvo izjasni o mogućnostima spajanja posebnih strategija, koje su već donesene na pojedinim nivoima vlasti, u jedinstven dokument na nivou BiH, koji bi zatim bio dostavljen institucijama EU.

Od Savjeta i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske biće zatraženo izjašnjenje o donesenim strategijama o pravima nacionalnih manjina u Srpskoj, te njihov njihov stav u vezi s mogućnošću izrade strategije BiH o pravima nacionalnih manjina, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Savjet nacionalnih manjina BiH usvojio je zaključak da se, po donošenju, strategija razmatra na nekoj od narednih sjednica Savjeta, uz prisustvo predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

U vezi sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na zloupotrebu izjašnjavanja o pripadnosti nacionalnoj manjini, a radi ostvarenja ličnog interesa, odlučeno je da član Savjeta Nedžad Jusić pripremi adekvatan materijal o kome će se voditi rasprava i donijeti eventualni zaključci na nekoj od narednih sjednica.

Uoči početka današnje sjednice održana je posebna svečanost, na kojoj je Savjet nacionalnih manjina BiH uručio zahvalnicu prvom zamjeniku visokog predstavnika u BiH i supervizoru za Brčko distrikt Majklu Skenlanu za poseban doprinos u pokretanju procedure za donošenje Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko distrikta.