VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/01/2021

MILE KAČAVENDA KRV DAO 101 PUT

 

NOVI GRAD, 16. JANUARA /SRNA/ - Mile Kačavenda iz Čađavice kod Novog Grada, koji je gotovo 50 godina bio dobrovoljni davalac krvi i dragocjenu tečnost dao 101 put, te za svoj humani rad dobio više priznanja, kaže da je kada nekom daš krv to veza za cijeli život.

 

"To je veza dok ste živi. Razvije se prijateljstvo i povezanost", priča za Srnu Kačavenda, koji više ne može davati krv jer je napunio 65 godina, ali ističe da će i dalje biti aktivan u novogradskom Crvenom krstu.

Ovaj skromni čovjek navodi da je stekao brojne prijatelje među dobrovoljnim davaocima i u porodicama kojima je pomogao i naglašava da je bio jednako motivisan da pomogne bez obzira na to da li je nekoga poznavao ili ne.

"To uopšte nije važno. Važno je jedino da se pomogne ako se može pomoći. Ja bih svima koji su u mogućnosti preporučio da budu dobrovoljni davaoci krvi. Nas pokreće ta pomisao da spasavamo nečiji život", poručio je Kačavenda.

On navodi da je krv prvi put dao 1972. godine radnicima koji su povrijeđeni na putu za Vodice.

"Bio sam zaposlen u preduzeću `Građevinar`, odazvao sam se i tako je sve počelo", prisjeća se Kačavenda.

On ističe da je proteklih godina redovno učestvovao u organizovanim akcijama, ali i kada su bila potrebna porodična davanja krvi.

"Davao sam krv i na VMA pet puta kada je trebalo i u bratskoj opštini Bač kada su organizovane posjete dobrovoljnih davalaca", kaže Kačavenda, koji je za svoj humani rad dobio više priznanja Crvenog krsta Republike Srpske, te iz Bača.