VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet27/02/2021

VLADA TRAŽI EUTANAZIJU VIŠE OD 850 KRAVA NA BRODU U KARTAHENI

 

MADRID, 27. FEBRUARA /SRNA-Rojters/ - Više od 850 krava koje su nekoliko mjeseci provele na brodu u Sredozemnom moru više nisu sposobne za transport i moraju biti podvrgnte eutanaziji, saopštilo je špansko Ministarstvo poljoprivrede.

 

Krave su držane u "paklenim uslovima" na brodu "Karim Alah", koji je pristao u četvrtak u luku Kartahena, na jugoistoku Španije nakon što nije mogao da nađe kupca za stoku posljednja dva mjeseca, kažu u agenciji za prava životinja.

U izvještaju veterinara se navodi da su životinje propatile zbog dugog putovanja i da bi eutanazija bila najbolje rješenje za njih.

Ministarstvo poljoprivrede Španije potvrdilo je ranije nalaz veterinara i smatra da vlasnici broda treba da ubiju stoku.

"Oni treba da izoluju i ubiju životinje u skladu sa važećim propisima, a ukoliko to ne učine, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i hrane će to učiniti na supsidijarni način", navodi se u saopštenju.

Nekoliko zemalja odbacilo je životinje zbog straha od virusne bolesti plavog jezika. Ovaj virus koji se stvara kod insekata izaziva hramanje kod životinja i unutrašnje krvarenje. Ova bolest ne pogađa ljude.

U izvještaju veterinara se ne navodi da li životinje zaista i boluju od te bolesti.

Migel Masramon, advokat koji zastupa vlasnika broda kompaniju "Talia šiping lajn", založio se da uzmu uzorci životinja i da se krave testiraju na bolest plavog jezika.

"U izvještaju veterinara se ne pominje nijedna ozbiljna bolest koja može da objasni zašto se životinje moraju uništiti", rekao je on.

Brod je prvobitno napustio Kartahenu kako bi krave isporučio Turskoj. Ali su tamošnje vlasti blokirale isporuku i suspendovale uvoz žive stoke iz Španije zbog straha od bolesti plavog jezika.

Nakon toga ovom brodu, koji je registrovan u Libanu, još nekoliko zemalja je zabranilo ulaz.