VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/07/2021

POZIV SRBIMA U SIPI DA NE POSTUPAJU PO NALOZIMA TUŽILAŠTVA

 

BANjALUKA, 29. JULA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će, ako Tužilaštvo BiH odluči da privodi ljude, predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, a MUP zaduži da fizički sprečava njihovu aktivnost.

 

Dodik je pozvao sve Srbe u Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH da ne postupaju po nalozima Tužilaštva u vezi sa nametnutim zakonom od strane odlazećeg visokog predstavnika o kažnjavanju "negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca", te istakao da tome moraju da se suprotstave.

"Zahtjevam od direktora Sipe da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Vjerujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima desiti ubrzo", rekao je Dodik sinoć za ATV.

On je ponovio da nigdje na svijetu nema da se odlukom proglašava zakon, ali da oni smatraju da su Srbi ljudi nižeg reda pa svaku vrstu blefa ili podvale mogu da im guraju.

Komentarišući činjenicu da su u Tužilaštvu BiH formirani predmeti po prijavama građana, Dodik je rekao da teba računati da je jedan broj tužioca muslimanski motivisan i da to nema nikakve veze sa pravom.

"Ukoliko Tužilaštvo odluči da privodi ljude naš prijedlog će biti da odemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i da odbacimo djelovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske i da damo zadatak MUP-u Republike Srpske da fizički sprečava njihovu aktivnost", upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, dovodi se u pitanje profesionalni dignitet sudije i tužioca koji bi postupio po nekoj navodnoj odluci i zakonu koji nije donesen zakonski i u skladu sa Ustavom.

Dodik je uvjeren da nijedan srpski tužilac i sudija neće postupati po Inckovoj odluci, te da će se založiti da zaštiti svakog grđanina Republike Srpske.

"Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj da prilikom svakog saznanja eventualnog djelovanja Sipe ili Obavještajno-bezbjednosne agencije da obavijeste nadležnu policiju. U Srpskoj ćemo otvoriti poseban broj po kome ćemo štititi te ljude", istakao je Dodik.

Dodik je upitao kakav je pravnik, a da je tužilac neke zemlje, pa i BiH, koji prihvata da se nameću akta koja nemaju nikakav ustavni osnov i međunarodno pravo.

"Takav tužilac je spreman zato što njemu i njegovoj naciji odgovara da progoni pripadnike druge nacije i da se krije iza nečega što je u suštini pravni blef i da se kao pravnik ne pobuni na tu nepravnu radnju", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Incko imao isključiv motiv da se sveti Srbima i da ih kvalifikuje za nešto što u čemu je njegova porodica učestvovala ranije za neka djela i nedjela, te ponovio da je Inckov otac bio oficir Gestapoa koji je hapsio i ubijao Srbe i Jevreje.

Srpski član Predsjedništva smatra da će sveopšti otpor u Republici Srpskoj nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" pokazati svu njegovu besmisao, a najviše besmisao funkcionosanja BiH.

"Ovo će pokazati sav neuspjeh BiH i same intervencije koju je nametnuo Incko", rekao je Dodik.

Govoreći o smjeni glavnog tužioca BiH Gordane Tadić, Dodik navodi da je sve to sinhronizovano, koordinisano i da to traje duže vrijeme, te ističe da Tadićeva profesionalno radi svoj posao.

"Svako ko posmatra situaciju vidi da Osmica nema diplomu ili ima sumnjivu diplomu i da ga muslimanski lobi u Sudu i Tužilaštvu BiH oslobađa, dok bi nekog anonimnog Srbina koji ovdje kaže da nije bilo genocida u Srebrenici procesuirali i zatvorili", kaže Dodik.

On je podsjetio da su Srbi ranije rekli da je u Srebrenici bio težak zločin i da je stradalo mnogo Bošnjaka, ali da se isto tako ne može prihvatiti kvalifikaciju koju žele da nametnu.

"Ne možemo da prihvatimo da postoje Srbi koji su gotovo u identičnom broju stradali i da oni budu zanemareni od pravosuđa. Imate situaciju da je Biljana Plavšić koja nikada nije ni mrava zgazila odležala 10 godina u zatvoru, a Naser Orić koji je klao ljude slobodno hoda po Sarajevu", rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo da su predstavnici političkih partije iz Republike Srpske došli do jedinstvenog stava o ovom pitanju, te ocijenio važnim to što su se saglasili da nema legitimno izabranog visokog predstavnika.

Na pitanje da li će se sastati sa novim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, Dodik je odgovorio da su to medijske spekulacije i da poštuje dogovor koji su postigli predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske.

"O svim detaljima ću se dogovarati sa kolegama iz političkih partija. Naša je odluka primarna da ne odlučujemo u radu organa BiH i nećemo dozvoliti da nijedna odluka bude donesena", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije genocidna tvorevina i da ima i te kako razloga da postoji.

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za sutra, Dodik je istakao da očekuje da će to biti brza sjednica i da će biti usvojena dva zakona o kojem su predstavnici političkih stranaka postigli dogovor.