VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/07/2021

POTPISI NA PETICIJU "BRANIMO ISTINU, NE DAMO SRPSKU"

 

UGLJEVIK, 29. JULA /SRNA/ - U Ugljeviku su ispred Centra za kulturu "Filip Višnjić" i na gradskom trgu postavljeni štandovi za potpisivanje peticije kojom građani odbacuju dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko.

 

Akciju "Branimo istinu, ne damo Srpsku" i potpisivanje peticije organizovala je neformalna grupa građana, a jedan od učesnika Mićo Matić rekao je Srni da je prvog dana, juče, prikupljeno više od 200 potpisa.

"Narednih dana mijenjaćemo lokacije na kojima će građani moći da potpisom podrže zaštitu svoje Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je Matić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je u ostavci dopune Krivičnog zakona u BiH kojim se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.