VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/07/2021

JEDINSTVO U SRPSKOJ IZNENADILO SRPSKE NEPRIJATELJE

 

BEOGRAD, 29. JULA /SRNA/ - Udruženje "Čast otadžbine" ocijenilo je da su srpski neprijatelji iznenađeni jedinstvom lidera parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj i njihovim odlučnim odgovorom na nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

 

Ističući da su ponosni na jedinstvenu i brzu reakciju institucija i svih lidera srpskih stranaka u parlamentu, "Čast otadžbine" poručuje da su lideri u Republici Srpskoj pronašli put za suprotstavljanje napadima na Srpsku.

"Naši lideri su svesni da Republika Srpska nikada nije bila u većoj opasnosti nego što je danas. Zato su jedinstveni i odlučni u paralisanju političkog života u BiH i nastaviće blokadu rada institucija u BiH sve dok se Inckove dopune o `negiranju genocida` ne ukinu", ističu u Udruženju.

U saopštenju se napominje da mjere i odluke Republike Srpske nisu usmjerene protiv drugih naroda u BiH, već su isključivo donesene da bi Srpska opstala.

"Ubeđeni smo da će se postići sporazum između lidera srpskih parlamentarnih stranaka do kraja ispoštovati, jer su svi Srbi svesni opasnosti koja preti Republici Srpskoj", ističe "Čast otadžbine".

Ovo udruženje ukazuje da bi eventualna nesloga srpskih lidera najviše obradovala lidera SDA Bakira Izetbegovića i njegove pristalice, koji likuju zbog Inckovih dopuna, iako je ta odluka, kako navode, produbila nepovjerenje u BiH i unijela nemir među narode.

U ovom udruženju smatraju da se niko na svijetu ne zalaže za stavljanje svoje zemlje pod protektorat, te da bi racionalno bilo da je Izetbegović podržao inicijativu Kine i Ruske Federacije u Savjetu bezbjednosti UN o ukidanju OHR i visokog predstavnika.

Udruženje naglašava da bi, usvajanjem ruske i kineske inicijative, BiH bila suverena konfederacija, u kojoj bi njeni građani odlučivali o svojoj sudbini, a Izetbegović, kako navode, ne bi Srbima prijetio novim visokim predstavnikom.

"Važno je konstatovati da novi visoki predstavnik Kristijan Šmit nije izabran u skladu sa aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, tako da za Republiku Srpsku institucija visokog predstavnika više ne postoji", navodi "Čast otadžbine".

U Udruženju napominju da Srbi u namjeri da spasu Republiku Srpsku oslonac imaju u Dejtonskom sporazumu, koji niko od Izetbegovićevih mentora ne pominje, a na raspolaganju imaju i izvještaj renomirane Nezavisne međunarodne komisije, kojim je potvrđeno da u Srebrenici nije bilo genocida.

"O egzaktnim podacima u izveštaju treba upoznati sav pravdoljubivi svet, a u Savetu bezbednosti UN, uz pomoć stalnih članica koje podržavaju međunarodno pravo i pravdu, oboriti sramnu Inckovu dopunu Krivičnog zakona u BiH i ponovo uspostaviti mir i poverenje u ovoj napaćenoj zemlji", zaključuju iz udruženja "Čast otadžbine".

Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.

Poslanici iz Republike Srpske su zbog nametnutih odredaba počeli bojkot rada institucija BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Peticiju je za nepuna dva dana potpisalo nekoliko desetina hiljada građana Republike Srpske.