VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/08/2021

STEVANOVIĆ I MAMSAKOS RAZGOVARALI O BRATIMLJENjU DVA GRADA

 

ZVORNIK, 3. AVGUSTA /SRNA/ - Gradonačelnici Zvornika Zoran Stevanović i grčkog grada Drama Hristodulos Mamsakos razgovarali su danas u Zvorniku o budućim koracima bratimljenja ova dva grada.

 

Susrete gradonačelnika Zvornika i Drame održan je u organizaciji Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj.

Stevanović je, nakon razgovora, rekao novinarima da je susret sa Mamsakosom početak saradnje dva grada, odnosno vjekovne saradnje i dobrih odnosa grčkog i srpskog naroda.

"Drama je jedan od gradova u Evropi koji je najveće iznose sredstava povukao iz fondova Evropske unije, dok su za projekte samo na posljednjem projektnom ciklusu povukli više od 35 miliona evra", rekao je Stevanović.

Stevanović je naglasio da je ovo sjajan početak saradnje u kojoj Zvornik treba da sakupi što više tih iskustava, kako bi stao u red, prije svega, za predpristupne fondove, a kada jednog dana i BiH, bude dio evropske porodice da bude spreman i za taj korak.

On je dodao da će delegacija grada Zvornika, koju će sačinjavati privrednici i predstavnici Gradske uprave koji su zaduženi za međunarodnu saradnju, uzvratiti posjetu gradu Drami do kraja ove godine.

Stevanović se zahvalio delegaciji grada Drame za posjetu i naglasio da će naredni period biti iskorišćen za razmjenom iskustava koja će Zvorniku pomoći i u organizaciji i planovima izrade projekata za povlačenje sredstava iz predpristupnih evropskih fondova.

Mamsakos je rekao da su Grci i Srbi prijateljski narodi koje povezuju jake istorijske, kulturne ali i religijske veze.

"Želimo da kroz ovaj vid saradnje koji započinjemo sa gradom Zvornikom približimo i naša dva naroda. Započinjemo i nastavljamo jedno iskreno prijateljstvo između dva naroda, naša dva grada i vjerujem da nam budućnost pripada", rekao je gradonačelnik Drame.

On je istakao da su na sastanku predstavnika dva grada razgovarali o počinjanu saradnje u sferi kulture, ali i na ekonomskom nivou.

"Ono što želimo i što ćemo da uradimo tokom boravka u Zvorniku narednih dana jeste da se sastanemo sa privrednicima grada Zvornika, kako bi dogovorili buduću saradnju sa privrednicima grada Drama, čime bi na taj način njima dali mogućnost da lakše i bolje sarađuju, ali i da im pružimo i podršku", naglasio je Mamsakos.

Ističući da vjeruje u iskrenu saradnju ova dva grada, Mamsakos je rekao da će se kroz evropsku ideju saradnje između lokalnih zajednica pomoći, ne samo ovim gradovima, nego i BiH i Grčkoj.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović prisustvovala je ovom sastanku.