VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet24/09/2021

PARIZ I BERLIN PODRŽAVAJU KANDIDATURU TEDROSA

 

ŽENEVA, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Njemačka i Francuska danas su saopštile da su uz druge članice EU predložile Tedrosa Adanoma Gebrejesusa iz Etiopije za drugi mandat na funkciji generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

 

Diplomatske misije Francuske i Njemačke u institucijama UN u Ženevi objavile su podršku Tedrosu na svojim profilima društvene mreže "Tviter" neposredno po isteku prijave kandidature za generalnog direktora SZO.

Na svojoj internet stranici SZO ističe da neće objavljivati listu kandidata do novembra, ali pojedini diplomatski zvaničnici smatraju da možda neće biti konkurencije za Tedrosa.

Ovo je prvi put da kandidat za ovu funkciju nije nominovan iz matične države.

Tedros je dospio u pažnju javnosti zbog odgovora svjetske organizacije na pandemiju virusa korona prije 19 mjeseci.

Izbor novog generalnog direktora SZO, čiji mandat traje pet godina, održava se iduće godine u maju na narednoj godišnjoj skupštini organizacije.

Tedros je u sporu sa etiopskom administracijom zbog njegovih govora o ubistvima i drugim kršenjima ljudskih prava u njegovoj rodnoj regiji Tigraj.

On je bio i višerangirani zvaničnik u Oslobodilačkom frontu naroda Tigraja i nekadašnji je član administracije na čelu Etiopije, ali sada je ova grupa proglašena terorističkom organizacijom.