VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura24/09/2021

JARILOVA: SARADNjA SA SRBIJOM - APSOLUTNI PRIORITET

 

BEOGRAD, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - Zamjenik ruskog ministra kulture Olga Jarilova izjavila je danas u Beogradu da saradnja u oblasti kulture sa Srbijom predstavlja apsolutni prioritet za Rusiju.

 

Jarilova je poslije sjednice Radne grupe za kulturu i turizam Srbije i Ruske Federacije, u Skupštini Srbije, istakla da o tome svjedoči i činjenica da su u ruskoj delegaciji predstavnici svih sfera kulture, profesionalci, rukovodioci vodećih ustanova kulture kao što su Državni istorijski muzej, Nacionalna biblioteka "Lenjin", te ministri kulture iz različitih regiona Rusije.

Ona je navela da je program "Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji", u okviru kojih je organizovano zasjedanje Radne grupe za kulturu i turizam Srbije i Ruske Federacije, veoma raznolik i predviđa otvaranje izložbe, te održavanje koncerata.

Ministar kulture Srbije Maja Gojković rekla je da će danas biti održan i Rusko-srpski kulturni forum posvećen razvoju saradnje dvije države u oblasti kulture.

"Ovo je važna prilika da razgovaramo o tome kako kultura može da unapredi naše sveukupne bilateralne odnose, koji se nalaze na istorijskom vrhuncu zahvaljujući politici naša dva predsednika, ali i sporazumu potpisanom u Sočiju i koji je označio strateško partnerstvo dve države", istakla je Gojkovićeva.

Povodom memoranduma o saradnji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i Aleksandrinskog teatra iz Sankt Peterburga, koji su potpisali direktori Tamara Vučković Manojlović i Sergej Vitaljevič Jemeljanov, Gojkovićeva je istakla da je ta saradnja veoma značajna za pozorišnu umjetnost Srbije jer otvara mogućnost da ova dva teatra razmjenjuju predstave, rade koprodukcije i učestvuju na festivalima.