VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/09/2021

SVJEDOK O UBISTVU VOJNIKA JNA SAZNAO OD ŠEFA DRŽAVNE BEZBJEDNOSTI

 

SARAJEVO, 24. SEPTEMBRA /SRNA/ - U nastavku suđenja za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok odbrane Teufik Mušić rekao je da je o ubistvu saznao od šefa Državne bezbjednosti Asima Dautbašića, ali da ne zna ko je pucao.

 

Mušić je rekao da je bio načelnik Uprave za zaštitu lica i objekata u Službi državne bezbjednosti i da mu je pretpostavljeni bio Dautbašić, od koga je čuo šta se dogodilo u Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

"Rekao mi je da je neki rezervni sastav pobio te ljude iz transportera koje je doveo Malik Krivić iz Novog Sarajeva", rekao je Mušić, koji je svjedok odbrane pomoćnika ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufa Pušine.

Napomenuvši da je bilo mnoštvo dezinformacija, svjedok je rekao da ni danas ne zna ko je pucao i da su taj događaj doživljavali kao kolaps i poraz službi i države, prenosi Birn.

Mušić je izjavio da misli da je Pušina bio prisutan kad mu je Dautbašić rekao da su "pobijeni, razmijenjeni".

"Tad nam je rečeno da je završen uviđaj i da su već razmijenjeni", rekao je svjedok.

Na pitanje odbrane komandant Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića da li je bilo informacija da je zarobljenike u Velikom parku pobio Nedžad Herenda, svjedok je rekao da su to bile "insinuacije" i da je bilo "milijardu informacija".

Branilac Adna Dobojlić ispitivala ga je o rezervnom sastavu Vikićevog Odreda za specijalne namjene, tvrdeći da su ga činili aktivni policajci.

Mušić se nije s tim složio, navodeći da je Juki Prazini bio pretpostavljen Vikić i da to zna na osnovu akreditacija koje je izdavao i dostavljenog spiska koji je potpisao Vikić ili "neko ispod".

Dobojlić je rekla da to nije tačno, pitavši svjedoka da li je tačno da je u zavadi sa Vikićem, od koga je tražio da mu pomogne u vezi nekog duga, kao i da je osuđen za pokušaj ubistva.

Svjedok je rekao da nije u zavadi sa Vikićem i da ne želi govoriti o privatnim stvarima, a da je za pokušaj ubistva "odslužio svoje".

U predmetu "Veliki park", osim Pušine i Vikića, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Prema optužnici, oni su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim tijelima još traga.

Suđenje se nastavlja 1. oktobra.