VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet18/01/2022

MOSKVA SE NADA UTICAJU BERLINA NA KIJEV

 

MOSKVA, 18. JANUARA /SRNA/ - Rusija se nada da će Njemačka iskoristiti svoj uticaj na Ukrajinu kako bi natjerala Kijev da sprovodi Minski protokol, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

On je nakon sastanka sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok u Moskvi rekao da su Njemačka i Rusija saglasne da ne postoji alternativa Minskom protokolu.

Lavrov je istakao da su Moskva i Berlin naglasili partnerima da nisu prihvatljivi pokušaji da se Rusija predstavi kao strana u sukobima, kao što je to rađeno u posljednje vrijeme, kao ni to da se odgovornost za nedostatak sprovođenja Minskog protokola prebaci na Rusiju.

"Nadamo se da će naše njemačke kolege iskoristiti uticaj na svoje partnere u Kijevu da ih natjeraju da konačno sprovedu svoje odgovornosti", naglasio je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da je sa njemačkim ministrom spoljnih poslova razmijenio mišljenje o daljim izgledima za saradnju u formatu Normandijske četvorke, kao i o koracima koje treba preduzeti radi poboljšanog sprovođenja Minskog protokola u tom formatu, prije svega, oživljavanjem aktivnosti Kontaktne grupe za Donbas, u kojoj su predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganska.