Петак , 24. октобар 2025.

Економија

24.10.2025

Time08:35:00

СИРЕВИ ТАЊЕ ВУЧИЋ ОСВАЈАЈУ КУПЦЕ ШИРОМ РЕГИОНА

СРБАЦ, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Чланица Удружења жена Србац Тања Вучић баштини породичну традицију прављења сирева која траје деценијама, производећи око двадесетак врста козијег и крављег сира надалеко познатих и тражених због квалитета и јединственог укуса.

СРБАЦ, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Чланица Удружења жена Србац Тања Вучић баштини породичну традицију прављења сирева која траје деценијама, производећи око двадесетак врста козијег и крављег сира надалеко познатих и тражених због квалитета и јединственог укуса.



Вучићева у свом домаћинству у Доњим Срђевићима са породицом брине о једној крави, двије јунице, десет коза и седамдесетак оваца. Њена производња укључује широк спектар сирева, од свјежих, преко сушених и димљених, до оних са разним зачинима и специјалитетима, што осваја љубитеље домаћих производа широм региона. "Одувијек сам била окружена сиревима. Моја мајка их је правила још док сам била мала, затим и свекрва кад сам се удала, па сам и ја почела прво са крављим, а прије шест година и са козијим сиром. Научила сам све од њих и трудим се да наставим ту традицију", рекла је Срни Вучићева. Према њеним ријечима, производња сирева захтијева много пажње јер то није само технички посао, већ свакодневна посвећеност. "Сваки дан је велика брига око сирева - мужа, сољење, окретање и зрење, а послије вакуумирање и паковање. Kозији сир зри око четрнаест дана, крављи исто, понекад и дуже, а све радим сама. У овом послу је потребно велико стрпљење, али и љубав, јер без тога нема квалитетног сира", истакла је Вучићева. Она каже да воли да експериментише са укусима увођењем нових зачина у своје сиреве, па сада прави козије сиреве са сусамом, рузмарином, босиљком, бијелим луком, шареним бибером и у маслиновом уљу, а купци јој често предлажу шта да проба. Kрављи сир је, наводи Вучићева, највише тражен у класичним, традиционалним верзијама, али се добро продају и варијанте са љутом паприком или зачинским биљем. "Сваки сир има своју причу и укус. Посебно сам поносна на сир у вину, који је необичан за наше крајеве, али врло добро прихваћен. Процес није компликован, али што дуже стоји у вину, то се сир боље прерађује. Многи га купују и кажу да је то прави специјалитет који нису до сада пробали", указала је она. Осим традиционалних, Вучићева производи и роловане сиреве, као и моцарелу од крављег и козијег млијека. "Моцарела је мало захтјевнија за прављење, али сам се већ навикла. Ту је јако важна брзина рада и висока температура воде од око 80 степени Целзијусових, а тијесто које добијем од сирног груша мора се брзо развлачити. У понуди имам моцарела кугле, али је радим и са различитим додацима - печеницом, орасима, брусницама и вишњама. Kупци воле да пробају нешто ново, па се трудим да увијек имам понуду која изненађује", рекла је она. Важан дио производње је и брига о животињама, па Вучићева редовно вакцинише краве и козе, пази на исхрану и хигијену, јер кад су животиње здраве и добро његоване, млијеко је квалитетније, а самим тим и сир је бољи. Она своје производе продаје у домаћинству и на сајмовима у Српцу и околини.

Економија

Timeприје 3 сата

ДОДИК: СРПСКА СТИМУЛАТИВНО ОКРУЖЕЊЕ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

ДОДИК: СРПСКА СТИМУЛАТИВНО ОКРУЖЕЊЕ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

ЛАКТАШИ, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Милорад Додик изјавио је да више од 85 одсто укупне словеначке привреде у БиХ послује у Републици Српској, з...

Timeприје 3 сата

СРПСКА ОМОГУЋИЛА ДОБАР ПОСЛОВНИ АМБИЈЕНТ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

СРПСКА ОМОГУЋИЛА ДОБАР ПОСЛОВНИ АМБИЈЕНТ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

БАЊАЛУКА, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Фабрика "Искра" наставља са развојем и већ је покренула нове инвестиције захваљујући добром пословном амбијенту у Репуб...

Timeприје 3 сата

БОЈИЋ: ВЛАСТ СРПСКЕ СТВОРИЛА ПОЗИТИВАН АМБИЈЕНТ ЗА СТРАНА УЛАГАЊА

БОЈИЋ: ВЛАСТ СРПСКЕ СТВОРИЛА ПОЗИТИВАН АМБИЈЕНТ ЗА СТРАНА УЛАГАЊА

ЛАКТАШИ, 24. ОКТОБАР /СРНА/ - Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да су Влада и цијело републичко руководство створили позитиван амбијент з...

Timeприје 3 сата

СРПСКА СЕ ГРАДИ И НАПРЕДУЈЕ

СРПСКА СЕ ГРАДИ И НАПРЕДУЈЕ

ЛАКТАШИ, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Република Српска се данас гради, напредује и развија, истакао је предсједник Милорад Додик.

Timeприје 4 сата

ПРИХОДИ ВЕЋИ ЗА 12 ОДСТО

ПРИХОДИ ВЕЋИ ЗА 12 ОДСТО

БАЊАЛУКА, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Приход од накнада за приређивање игара на срећу и пореза на добитак у девет мјесеци ове године у Републици Српској изно...

Timeприје 4 сата

ДОДИК У ПОСЈЕТИ КОМПАНИЈИ "ИСКРА" У ЛАКТАШИМА

ДОДИК У ПОСЈЕТИ КОМПАНИЈИ "ИСКРА" У ЛАКТАШИМА

ЛАКТАШИ, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Милорад Додик стигао је у посјету компанији "Искра" у Лакташима.

Погледај све

Copyright © 2023 Novinska agencija Republike Srpske - Srna. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica se ne smije prenositi bez dozvole i bez navođenja izvora.