Четвртак , 4. децембар 2025.

Економија

04.09.2025

Time11:10:00

БЕРБА ГРОЖЂА У ТОКУ, ВИНОГРАДАРИ ЗАДОВОЉНИ КВАЛИТЕТОМ И ПРИНОСОМ

ТРЕБИЊЕ, 4. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Tребињу је у току берба грожђа, а виноградари су задовољни његовим квалитетом и приносом.

ТРЕБИЊЕ, 4. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Tребињу је у току берба грожђа, а виноградари су задовољни његовим квалитетом и приносом.



Агроном у "Агрофину" из Требиња Бранко Анђелић изјавио је Срни да су у виноградима ове фирме обране сорте грожђа шардоне и тамјаника, а очекује се да ће приноси бити већи за десетак одсто него прошле године. Он је рекао да је ове године берба почела у стандардним оквирима, можда мало и раније, а досад су обрали 70 до 80 тона грожђа. "Када је ријеч о приносима, незахвално је говорити о томе јер не знамо какве ће бити временске прилике и динамика бербе, пошто имамо винограде од 120 хектара површине, али мислим да ће принос бити већи за десетак одсто него лани", навео је Анђелић. Он је рекао да је прије три дана почела берба сорти грожђа вранац и мерло, ускоро ће почети и берба жилавке, а послије 20. септембра и кабернеа. Анђелић је истакао да је квалитет грожђа врхунски за производњу вина, тако да су задовољни. Он је додао да раде анализе готово свакодневно и да на основу тога почињу са бербом. Директор подрума и винарије "Вукоје" Радован Вукоје изјавио је Срни да је берба у њиховим виноградима почела прије петнаестак дана и да имају веома добре резултате на почетку. "Обрали смо три сорте досад - бургундац црни, малвасија дубровачка и шардоне. То су сорте које су дале изузетно добре квалитете", навело је Вукоје. Он је рекао да је погодовала и клима, било је доста сунца, те су приноси нешто већи него лани. "Квалитет је на највећем нивоу, тако да смо веома задовољни засад", додао је Вукоје. Он је рекао да настављају бербу грожђа, те сада слиједи берба аутохтоне сорте вранац и жилавка, као и позније сорте као што је каберне. "Очекујемо од ове године велика вина и резултате јер се вриједно радило. Прошли смо све фено-фазе јако успјешно са малим бројем заштита, органска производња је код нас веома битна. Ове године је била на максимуму, грожђа су фантастичног квалитета, што је први предуслов да добијемо одлична вина", рекао је Вукоје.

Економија

Timeприје 10 сати

БАЗНА ИНФЛАЦИЈА 4,32 ОДСТО

БАЗНА ИНФЛАЦИЈА 4,32 ОДСТО

САРАЈЕВО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Централна банка БиХ процијенила је годишњу базну инфлацију за 10 мјесеци у сектору услуга на 4,32 одсто, док је годишњи...

Timeприје 11 сати

ИЗГРАДЊА СИСТЕМА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ УГЉА ДО КРАЈА НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

ИЗГРАДЊА СИСТЕМА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ УГЉА ДО КРАЈА НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

ГАЦКО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Изградња система за пречишћавање угља у Руднику и термоелектрани /РиТЕ/ Гацко, која је у току, најважнија је инвестиција у...

Timeприје 12 сати

МИТРОВИЋ: НАСТАВИЋЕМО ПОДРШКУ ИНВЕСТИТОРИМА У СРПСКОЈ

МИТРОВИЋ: НАСТАВИЋЕМО ПОДРШКУ ИНВЕСТИТОРИМА У СРПСКОЈ

ЛАКТАШИ, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је данас да ће Влада Српске и ресорно министарс...

Timeприје 13 сати

МИНИЋ: РАДИМО НА РЈЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА У "ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ"

МИНИЋ: РАДИМО НА РЈЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА У "ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ"

БАЊАЛУКА, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да није задовољан стањем у предузећу "Електропривреда Ре...

Timeприје 13 сати

МИНИЋ: СЈЕДНИЦА ВЛАДЕ О "ЖЕЉЕЗНИЦАМА" ЧИМ ПРИПРЕМЕ МАТЕРИЈАЛ

МИНИЋ: СЈЕДНИЦА ВЛАДЕ О "ЖЕЉЕЗНИЦАМА" ЧИМ ПРИПРЕМЕ МАТЕРИЈАЛ

БАЊАЛУКА, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Саво Минић изјавио је да постоји могућност одржавања посебне сједнице Владе о стању у "Жељезн...

Timeприје 13 сати

ЂОКИЋ: ПИТАЊЕ ПОСКУПЉЕЊА СТРУЈЕ ЈОШ НИЈЕ НА СТОЛУ

ЂОКИЋ: ПИТАЊЕ ПОСКУПЉЕЊА СТРУЈЕ ЈОШ НИЈЕ НА СТОЛУ

ГАЦКО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Политика Владе Републике Српске и даље ће бити да цијена електричне енергије у Српској мора остати најнижа у региону, река...

Погледај све

Copyright © 2023 Novinska agencija Republike Srpske - Srna. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica se ne smije prenositi bez dozvole i bez navođenja izvora.